Skip to content
Sök

Matavfall och gröna påsen

Ditt matavfall omvandlas till biogas och biogödsel när du slänger det i den gröna påsen. Men det är ännu viktigare att minska matsvinnet och helt enkelt inte slänga lika mycket mat. Det tjänar både du och miljön på.

Gröna påsen

Fruktskal, kaffesump och andra matrester ska slängas i en grön påse, en så kallad biopåse. Biopåsen lägger du i den bruna soptunnan. För att påsarna ska hålla så bra som möjligt ska de förvaras mörkt och svalt.

Förutom att få värdefulla resurser i form av biogas och biogödsel när du sorterar ditt matavfall så blir förbränningen av restavfallet mer effektiv när det inte är blött matavfall i. 

Nästan allt matavfall går att slänga i den gröna påsen, men det finns vissa undantag. Äggskal ska till exempel inte slängas i den gröna påsen eftersom skalet stör rötningsprocessen. Några andra saker som heller inte ska slängas i den gröna påsen är:

  • Kattsand
  • Nötskal
  • Kvistar och grenar
  • Blomjord

Nya påsar

I början av året får du nya påsar levererade. Påsarna är beräknade att räcka ett år men skulle de ta slut så kan du hämta nya hos BDX. 

Sopsortera rätt!

En kortfilm om sopsortering framtagen av elever på Kalix Folkhögskola på uppdrag av Kalix kommun och BDX. Produktionsår: 2017.