En annons från ett besöksnäringsföretag var starten på vad som skulle bli en tågcharter genom Sverige till slutdestinationen Kalix. Massor av nya vyer, intryck och upplevelser senare sammanfattar Cecilia Jansson äventyret: ”Norrbotten är verkligen värt att besöka, jag kanske får planera in en tur till redan nästa år”.

Detta är en artikel av Maria Bucht, praktikant på Kalix kommuns informationsavdelning.

– Jag kommer inte ihåg var jag såg annonsen om Malören Lodge men när jag såg den tänkte jag – oj vad vackert! berättar Cecilia Jansson när vi möts på Kalix resecentrum en onsdag i juni.
– Min nästa tanke var att det vore härligt att åka upp och uppleva midnattssolen, fortsätter Cecilia.

För Cecilia, som bor i Kungsten i Göteborg och aldrig varit norr om Strömstad under sommarmånaderna, sagt med glimten i ögat, började reseplaneringen. Hon bokade två nätter på Malören Lodge och när hon såg att hon kunde åka tåg hela vägen till Kalix blev valet enkelt.
– Jag ville passa på att se så mycket av Sverige som jag bara kunde och då är tåg ett utmärkt val, konstaterar Cecilia.

På resan upp har hon passerat orter som hon inte visste fanns och vars namn hon knappt kunde uttala och det har varit intressant att se hur naturen ändras från söder till norr. Cecilia har ett stort intresse av arkitektur och en god vän, som har släkt i Kalix, ordnade en överraskning, en guidad tur till Björkfors, Morjärv, Töre och Kalix kyrkor. För att se ännu lite mer av östra Norrbotten hyrde Cecilia en bil och åkte upp längs med Torneälven innan hon hämtades upp med båten som tog henne till Malören. Cecilia hade tur, på Malören bodde också ett par från Luleå och de erbjöd sig att ta med henne till Gammelstads kyrkby innan det var dags att återvända hem.

Tågchartern till Malören gav mersmak, det finns mer att uppleva i norr än hon anade när hon såg annonsen och började planera.
– Så mycket vackert! Det är verkligen magiskt med midnattssol, hav, älv och inte minst storspovens vemodiga rop när vi besökte Björkfors kyrka. Norrbotten är verkligen värt att besöka, jag kanske får planera in en tur till redan nästa år, avslutar Cecilia Jansson leende.