Funderar du på att starta en restaurang eller ett vandrarhem, eller bli egen företagare med food truck i Kalix? Som första kommun i Norrbotten finns Kalix nu med som valbar kommun i företagsportalen Verksamts checklistor för dig som vill starta företag inom hotell- eller restaurangbranschen.

På verksamt.se samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Här finns bland annat ett antal checklistor för dig som är på gång att starta ett företag inom restaurang eller hotell. Nu finns Kalix kommun med som valbar kommun i dessa checklistor, som första kommun i Norrbotten.
   – Vi jobbar ständigt med att förenkla för företag, bland annat genom digitalisering, berättar Birgitta Larsson, näringslivschef i Kalix kommun. Vi är mycket glada att vi i samarbete med verksamt.se nu kan erbjuda digitala checklistor och e-tjänster för de som ska starta företag inom hotell- eller restaurangbranschen och vi hoppas snart kunna erbjuda detta även inom andra branscher.

Alla Kalix kommuns e-tjänster på ett ställe

Kalix kommun arbetar ständigt med att digitalisera och förenkla för medborgarna och företagarna i Kalix.
   – Vi arbetar hela tiden med att se vilka delar i våra verksamheter som går att göra som e-tjänster och hur vi kan förenkla för våra kunder, berättar Pernilla Jansson, kommunikatör och e-tjänstsamordnare. Här är Samhällsbyggnadsförvaltningen ett bra exempel. De har inventerat vilka tjänster de har och sen har vi tillsammans börjat skapa e-tjänster av dessa. I den processen försöker vi också bli tydligare och enklare genom att man till exempel inte behöver se alla frågor utan får följdfrågor utifrån sina tidigare svar.

Du hittar Kalix kommuns e-tjänster på kalix.enamnd.se

Checklistor för dig som vill starta företag

Digitala checklistor på verksamt.se gör det enklare för dig som vill starta företag inom restaurang- eller hotellbranschen. Genom att svara på några frågor får du veta vilka uppgifter du ska lämna och vilka tillstånd du behöver söka för att komma igång. Du hittar även kontaktuppgifter till kommunen och myndigheterna, samt länkar till e-tjänster som gör det enkelt att skicka in tillståndsansökningar digitalt.

Funderar du på att starta restaurang, café, food truck, gatukök, catering eller snabbmat? Skapa din egen checklista för att starta restaurang

Vill du bli egen företagare inom hotell, bed & breakfast, pensionat, vandrarhem, konferensanläggning, stugby och camping med stugor som har vatten och avlopp? Skapa din egen checklista för att starta hotell