Den 12 november var det exakt 10 år sedan som Kalix Löjrom tilldelades EU:s skyddade ursprungsbeteckning, SUB. Denna innebär att Kalix Löjrom måste produceras, bearbetas och beredas inom ett visst geografiskt område, med en för området karaktäristisk metod. Precis som Parmesan eller Champagne.

Rommen kommer från Siklöjan, vilket är världens minsta laxfisk. Siklöjan lever på plankton, kräfddjur och mineraler från älvarna – vilka ger Kalix Löjrom dess unika smak.

En honlöja väger ungefär 25 gram och bär sällan mer än fem gram rom. Efter att rommen klämts ut sköljs och rengörs den varsamt. Därefter torkas, saltas och paketeras den för hand. Den enda tillsatsen i Kalix Löjrom är 4 procent havssalt. Yttterligare information om Kalix Löjrom hittar du på www.kalix.se/kalixlojrom.

Nyproducerad film om Kalix Löjrom

Lagom till 10-årsjubileet släpper Swedish Lapland en film om Kalix löjrom, som vi nu också delar på Kalix kommuns hemsida. Titta på "Kalix Löjrom – The dawn of a fish", och låt dig inspireras!