Foto:Polar Explorer
Foto:Polar Explorer

Polar Explorer startade sin verksamhet med isbrytarturer för turister, i Axelsvik, Kalix i december 2016. Den säsongen reste cirka 3 500 turister med isbrytaren, i år har man redan 11 000 bokningar och räknar med att komma upp i 13 000-15 000 innan säsongen är över.

Olga Robacha, vd för Polar Explorer, berättar att man redan har ett bra samarbete med Camp Frevisören i Kalix där det ingår lunch i isbrytarturen, men att man nu också vill utöka samarbetet för att kunna erbjuda resenärerna boende och fler aktiviteter i närområdet.

Ökat samarbete med Kalixföretag

Behovet av service runt isbrytarturismen växer förstås också, i kapp med det ökade antalet resenärer. Olga berättar att de gärna vill samarbeta med fler turism- och upplevelseentreprenörer i Kalixområdet. Hon ser det som en naturlig utveckling av isbrytarturismen och vet att det skulle uppskattas av kunderna som gärna stannar några dagar och upplever mer av vad svenska Lappland har att erbjuda. Men först gäller det att få till det här med boende.

Idag bor de flesta av turisterna i Finland men där börjar det vara överfullt på anläggningarna och efterfrågan på att bo i svenska Lappland och i närheten av Luleå ökar hela tiden. Därför satsar nu Polar Explorer på att samarbeta med bland andra Camp Frevisören och Filipsborg i Kalix för att kunna erbjuda boende i närområdet.

– Vi har kontakt med Frevisören och Filipsborg i Kalix och hoppas kunna samarbeta gällande boende för isbrytarresenärerna, berättar Olga. Vi skulle gärna marknadsföra boendealternativ i Kalixområdet.

Määniskor i flytoveraller badar i en isvak.

Foto: Polar Explorer

Fruset vatten lockar turister från hela världen

Polar Explorer kör både grupper och privatpersoner, oftast är det ungefär 150 personer per tur. I turen ingår båtresa med isbrytare, guidning på 16 olika språk, bad i isvak och lunch eller middag. Resenärerna kommer från hela världen.

– De flesta av våra kunder kommer från Asien. Att just de uppskattar den här typen av turism beror nog mycket på att de inte är så förtjusta i sol och bad. De ser den hör delen av världen som exotisk och spännande och att få gå på fruset vatten är en unik upplevelse. Här får de en ny erfarenhet av havet och de vill till och med bada i isvak då de får låna flytoveraller, berättar Olga Robacha.

Söker medarbetare i Kalix

Just nu söker Polar Explorer efter medarbetare i Kalix med omnejd för att bli en del i deras internationella besättning. Om du är en öppen och positiv person som är bra på engelska och vill arbeta hel- eller deltid under säsongen december 2018 till mitten av april 2019 skicka en ansökan till info@icebreaker.fi

Den 4 december drar årets säsong igång och 120 resenärer finns med på den första turen.
Läs mer på icebreaker.se