Bild från Hemlängtan 2019, som ägde rum på Junibacken. Fotograf: Viveka Österman.
Bild från Hemlängtan 2019, som ägde rum på Junibacken. Fotograf: Viveka Österman.

I coronavirusets spår har Luleåregionen tvingats att tänka om, det har nu landat i en digital upplaga av det populära eventet Hemlängtan. Årets upplaga är öppen för hela Sverige och gratis för deltagande företag.

Sedan 2016 har de fem kommunerna Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn, som alla utgör Luleåregionen, lockat arbetssökande och familjer i Stockholmsområdet till rekryteringsmässan Hemlängtan.
– Istället för att ställa in eventet i april väljer vi att ställa om. Vi vill fortsätta bidra till möten mellan människor, även om det nu får ske på nya sätt, säger Johanna Grimståhl, projektledare för Luleåregionen.

Branscher i ständig utveckling

I Luleåregionen finns branscher i ständig utveckling, en blomstrande IT-sektor, forskning i världsklass, digitalisering och utveckling som påverkar tusentals människors vardag. Nya statliga myndigheter och satsningar på testmiljö i arktiskt klimat skapar dessutom nya intressanta jobb, och de fem huvudorterna Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn bidrar alla till dynamisk tillväxt i regionen.

I april skulle Hemlängtan, för femte gången i ordningen, arrangerats i Stockholm. Företag och kommunrepresentanter har under eventen kunnat träffa arbetssökande och deras familjer som är nyfikna på vad Luleåregionen erbjuder i form av arbetstillfällen, boende och möjligheter. Det kan vara både den som tidigare flyttat från regionen till huvudstaden och nu funderar på att återvända hemåt, och de som är ute efter något helt nytt. Men när coronaviruset blev allt mer närvarande i Sverige stod det klart att arrangörerna behövde tänka om.
– Nu gäller det att vi alla hjälps åt, det behövs en riktig kraftsamling för att samhället ska fortsätta gå runt. Ett digitalt Hemlängtan blir vårt strå till stacken där vi samtidigt erbjuder företagen att delta utan kostnad, säger Jörgen Hult, varumärkesansvarig Piteå kommun.

Når ut till hela Sverige

Under sista veckan i maj kommer arbetssökande kunna boka möten över videolänk med företag i Luleåregionen som är intresserade av att rekrytera nytt. Företag och offentlig sektor väljer de tider som passar dem bäst och träffar sedan de som är nyfikna på verksamheten över videolänk. Det spelar alltså ingen roll vart i Sverige du befinner dig, så länge du har internetuppkoppling och tillgång till en webbkamera. Något man hoppas ska ge större genomslagskraft och i slutändan fler nya invånare till regionen.
– Vi väljer att se möjligheterna, att omfamna denna nya utmaning när vi inte kan träffas fysiskt. Nu kan vi nå ut till hemvändare och nyfikna i hela Sverige, för att visa allt Luleåregionen har att erbjuda. Vi är superpeppade på att kunna erbjuda denna nya lösning avslutar Michaela Strömberg, näringslivsstrateg från Bodens kommun.

Om Luleåregionen

Luleåregionen är en framtidsregion. Varje dag pendlar tusentals mellan de fem huvudorterna. Vi förädlar regionens resurser, förmedlar energi till Sverige, tar emot turister från hela världen och forskar för framtiden. Under de kommande 20 åren sker investeringar på över 300 miljarder inom industrin längs med Norrlandskusten, varav en stor del kommer gynna regionen. Detta, i kombination med IT-sektorn som fortsätter att växa, ökar behovet av rekrytering.

Mer information