Skip to content
Sök

Föräldraskolan del 1: Upptäck missbruk

Exempel på vanliga tillbehör och tecken på droganvändning.
Exempel på vanliga tillbehör och tecken på droganvändning.

Droger innefattar både narkotika och alkohol. Narkotika, eller knark som det också kallas, är förbjudet att inneha, förvara, använda, framställa (till exempel odla), köpa och sälja.

Alkohol är olagligt att sälja eller erbjuda till personer under 20 år, med undantag för barer och restauranger där det är 18-årsgräns. Som förälder kan det vara svårt att ha koll på de droger som förekommer bland unga, därför listar vi vanliga tillbehör och tecken på droganvändning.

Rullpapper, till exempel märken som OCB och Rizla, används för att rulla egna cigaretter. När man rullar en joint blandar man hasch eller marijuana tillsammans med tobak i ett papper och rullar ihop det för att kunna röka det.

Redline- eller zip-påsar är små, genomskinliga plastpåsar. Narkotika förvaras ofta i påsar, gamla snusdosor, kuvert, ciggarettpaket eller tuggummipaket’

Grinder är ett verktyg som används för att smula sönder cannabis. Grinder fnns i materialen metall, trä eller plast. En grinder har ofta rund form och tillverkas i två eller fyra delar. Cannabissmulorna läggs i ett rullpapper och rullas till en joint.

Digital våg Säljare använder en digital våg för att väga narkotika. Även köpare kan använda digitala vågar för att kontrollera så mängden stämmer. Leta efter rester av narkotika på vågen.

I cigarettpaket kan färdigrullade eller halvrökta joints gömmas. Joint är en cigarett som innehåller cannabis.

Senast uppdaterad: 2023-03-15 11:53