Skip to content
Sök

Vaccinationen mot covid-19 gör skillnad

Pandemin är inte över och covid-19 sprids fortfarande. Men cirka en miljon människor har ännu inte tagit sin första dos i Sverige. Om vi alla vaccinerar oss så skyddar vi oss själva och andra mot svår sjukdom och död.

De som är ovaccinerade har en ökad risk att bli smittade och bli allvarligt sjuka i covid-19. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 - boka en tid så snart du kan.

Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom

Ovaccinerade har en mycket större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och behöva vård på sjukhus. Under november–december 2021 vårdades fyra gånger fler ovaccinerade på sjukhus med covid-19 jämfört med vaccinerade. För att skydda sig är det viktigt att vaccinera sig mot covid-19.

Fåtal biverkningar av vaccinerna mot covid-19

Efter en vaccination kan man känna sig trött, få feber och ont i huvudet men det är mycket ovanligt med allvarliga biverkningar. Av drygt 20 miljoner vaccindoser givna mot covid-19 i Sverige (mars 2022) har ungefär 100 000 rapporter om misstänkta biverkningar kommit in till Läkemedelsverket. Det är mindre än 0,05 procent av det totala antalet vaccindoser.

Mer information om biverkningar hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Om vaccinationsveckan – vecka 11

Vaccinet är det allra viktigaste verktyget i kampen mot covid-19 och i Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Men det är fortfarande mer än en miljon människor över 12 år som inte tagit sin första dos. Därför genomförs nu en nationell vaccinationsvecka i Sverige under vecka 11.

Vi vill bidra till att så många som möjligt har den information och kunskap som behövs för att göra ett genomtänkt val om sin vaccination. Om du inte redan är vaccinerad: ta emot erbjudandet om vaccination för att skydda dig själv och andra.

Vänta inte med att vaccinera dig mot covid-19

Senast uppdaterad: 2022-03-21 09:57