Onsdag den 29/9 är det internationella matsvinnsdagen, instiftad av FN. Det här sammanfaller med att FN utsett 2021 till året för frukt och grönt. Livsmedelsverket uppmärksammar matsvinndagen och just i år lyfts förvaring av frukt och grönt så de inte riskerar bli svinn.

FN:s mål är att halvera det globala matsvinnet till år 2030 och matsvinnsdagen är ett sätt att få både konsumenter och livsmedelsbranschen medvetna om att alla kan bidra.

Förvara frukt och grönt rätt

De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet. Men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur. Med svalt menas cirka 12-15°C. Om du inte har ett ställe med den temperaturen är det bäst att du förvarar dessa frukter och grönsaker i rumstemperatur.

Har du skurit upp en grönsak eller frukt i mindre bitar ska du förvara dem i kylskåp.

Självklart kan du ta fram en frukt eller grönsak du förvarar i kylen en stund innan du ska äta den om du föredrar att inte äta den kall.

Trivs i kylskåp

Frukter

Apelsin, Aprikos, Bär, Clementin, Kiwi, Mandarin, Nektarin, Persika, Plommon, Päron, Vindruvor, Äpple

Grönsaker

Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Champinjon, Färska örter, Gul lök, Groddar, Kål, Morot, Palsternacka, Purjolök, Rödbetor, Rödlök.

Trivs i rumstemperatur

Frukter

Banan, Citron, Lime, Mango.

Grönsaker

Aubergine, Avokado, Basilika, Gurka, Paprika, Tomat, Zucchini (squash).

Potatis trivs i mörker

Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.

Kom i håg-lista

Om du har tillgång till en skrivare kan du skriva ut en flyer med information om förvaring av de vanligaste frukterna och grönsakerna.

Läs mer om matsvinn

Texten på denna sida är framtagen av livsmedelsverket, läs mer om matsvinn på myndighetens officiella hemsida.