Sök

Utmaningen #engångföralla är avgjord

Deltagarna i #engångföralla har tillsammans gått motsvarande fjorton varv runt jorden

#engångföralla är avslutad. Gångutmaningen som syftade till att inspirera till att göra fler vardagsresor till fots och medvetandegöra hur vi reser.

Vinnare!

Alla som gjort en förändring till det positiva i sin vardag är vinnare i #engångföralla! Utöver det har 40 deltagare i Kalix vunnit presentkort och mössor.

Kalix på andra plats i kommunkampen

Utmaningen har även varit en kommunkamp mellan Kalix, Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn. Kalix kom på andra plats endast 163 snittsteg efter Älvsbyn.

Kommunresultat stegsnitt:

 1. Älvsbyn 7840
 2. Kalix 7677
 3. Luleå 7471
 4. Boden 7102
 5. Piteå 6741

 

Stråkanäs, en långtgående by

Det har även tävlats mellan byar och stadsdelar. Stråkanäs tog hem andra platsen totalt av alla kommuner som tillsammans gått 30 mil under utmaningens gång.

 1. Kullen, Piteå
 2. Stråkanäs, Kalix
 3. Prästholm, Luleå

 

Bästa byar i Kalix

1. Stråkanäs 16 833 stegsnitt
2. Vitvattnet 13 216 stegsnitt
3. Rammelberget 12 594 stegsnitt
4. Korpikå

10 915 stegsnitt

5. Bondersbyn

10 873 stegsnitt

 

Kalixbor på topplistan

Tävlan har också skett individuellt.
På topp 5 med flest steg totalt bland alla kommuner har vi tre kalixbor:

 1. Sergei Gorr Näsbyn (Kalix)
 2. Aleksi Pirttikoski Djuptjärn (Kalix)
 3. Mitra Sohrabian Centrum (Luleå)
 4. Inga Arvidsson Backen (Piteå)
 5. Benny Laine, Grytnäs (Kalix)

 

Nya vardagsrutiner

En utvärdering har genomförts bland deltagarna. Den visar bland annat att 65 procent uppger att #engångföralla bidragit till att de gått mer än tidigare. Drygt 60 procent uppger även att de inspirerat fler att gå och 50 procent uppger att de använt bilen mindre än de brukar.

Statistik 1

Statistik 2

 

– Vi har fått mycket positiv feedback i och med #engångföralla. Vi har också fått ta del av flera berättelser från kalixbor som har gjort positiva förändringar i vardagen tack vare den här utmaningen. Enligt vad vi kan utläsa av utvärderingen så har utmaningen motiverat till att röra sig mer och lämna bilen oftare. Vi hoppas att förändringarna håller i sig! Det har varit jättekul att vara en del av projektet och vi hoppas att vi kommer ha möjlighet arrangera tävlingen igen nästa år, säger Sandra Nilsson och Johanna Öman ansvariga för projektet.
Utvärderingen visar på en del förbättringsförslag, vilket vi har tagit del av. Om vi får förmånen driva projektet igen nästa år så kommer vi att se över vilka av förslagen som är möjliga att tillämpa. Vi vill passa på att uppmärksamma att vi även har ett projekt för företag som uppmanar till hållbart resande #viresergrönt. Läs mer om det här (länk)

Senast uppdaterad: 2022-05-11 10:39

Relaterade nyheter