Näsby hamn är ett planerat Villaområde i strandnära läge där det redan idag går att köpa lös tomter. Illustration Klar Svan för Fastighetsbyrån.
Näsby hamn är ett planerat Villaområde i strandnära läge där det redan idag går att köpa lös tomter. Illustration Klar Svan för Fastighetsbyrån.

Under en presskonferens fredag den 20 januari avslöjade kommunalråd Tommy Nilsson (S) att 14 strandnära områden i Kalix kan bli aktuella för bostadsbyggande. Beslut i frågan tas av kommunfullmäktige måndag den 6 februari.

Det var med anledning av att bostadspriserna i Kalix steg med 20 procent under 2016 som kommunen kallade till presskonferens. Här redovisades nuvarande boendemöjligheter i Kalix, planer för byggande på orten, framtida byggplaner samt utsikterna att bygga strandnära.
Kommunalråd Tommy Nilsson (S) berättar att samhällsbyggnadsnämnden tillsammans med Länsstyrelsen sedan 2014 jobbat för att identifiera platser i kommunen där det får byggas strandnära.
– Det är både kust, älvdal och insjöar. Och det är helt fantastiska lägen som innebär att du kan få bygga närmare än 100 meter från stränderna. Jag kan garantera att det inte finns många områden i hela Sverige som är så vackra som de vi har hittat i vår kommun.

Näsby hamn

Ett strandnära område som är klart redan nu är Näsby hamn. Tommy Nilsson berättar att Kalix kommun äger fem tomter i området och en privat aktör tre.
– Tomterna är redan idag ute till försäljning. Intressenter får gärna höra av sig till Fastighetsbyrån, som i sin tur förmedlar affären.