Skip to content
Sök

Två elever om hur pandemin påverkat dem

Ines Brännvall Eneslätt och Linnea Engren.
Ines Brännvall Eneslätt och Linnea Engren.

För många elever har Coronapandemin inneburit distansundervisning. ”Det har varit tråkigt att inte få träffa sina vänner varje dag” säger Linnea, elev på Furuhedsskolan. ”Man blir uttråkad” säger Ines, elev på Manhemsskolan.

Denna artikel är skriven av Ella Brännvall-Eneslätt, feriepraktikant på Kalix kommun.

Ines Brännvall Eneslätt (till vänster) har gått ut 8:an och Linnea Engren (till höger) har gått ut 1:an på gymnasiet. Det senaste halvåret har deras skolgång påverkats av pandemin genom distansundervisning.

Både Ines och Linnea beskriver den senaste tiden som tuff, trots att de har haft två helt olika system. ”På vår skola har vi varit hemma varannan dag, det var bra att kunna få information ena dagen och sen göra det hemma nästa dag” säger Ines. Linnea däremot saknar kontakt med både vänner och lärare ”Vi har varit på skolan någon gång och då var vi en hel vecka, men annars har vi haft helt på distans”.

Förutom att det har varit tråkigt att vara hemma har det inte heller varit lätt på lektionerna för någon av dem. ”Man tappar lätt fokus” säger Linnea. Ines håller med och säger att det är svårt att koncentrera sig, trots att hon haft turen att ha det väldigt lugnt hemma på dagarna. Linnea däremot har haft det något svårare de dagar som hela familjen varit hemma ”Det är ju som ljud överallt”.

Något som både Linnea och Ines är överens om är att de tror de hade kunnat prestera högre om de fått vara på skolan. Att slå på mikrofonen och visa läraren vad man kan är mycket svårare än att göra det i klassrummet förklarar de.

”Det är väldigt svårt att bara lyssna” säger Linnea och Ines håller med och säger att hon är trött på långa genomgångar. Men de förstår samtidigt att lärarna gör sitt bästa.
Nu njuter de av ett härligt sommarlov men nästa termin hoppas de slipp distansundervisningen helt. ”Det var kul i början men sen ledsnar man” säger Linnea.