Sök

Sangis skola firar 70 år

I höstas fyllde Sangis skola 70 år och idag, den 5 juni, firade lärare och elever på skolan med en rad aktiviteter så som rörelse, konst, biblioteksinvigning, festlunch, brännboll med mera.

Dagen inleddes med att Kalix kommuns hälsoinspiratör Ingela Frisk hälsade god morgon och fick igång alla med några uppiggande rörelser. Under hela förmiddagen pågick sedan aktiviteter på olika stationer där eleverna bland annat skapade konst via handavtryck för att symbolisera skolan som ”Vi tillsammans”. Eleverna har fått tycka till om vad de önskar sig och tycker är viktigt i skolan och det har man också tagit fasta på när man planerat dagen tillsammans.

– Eleverna önskar fler aktiviteter med olika åldrar på skolan, med olika stationer där man får ha roligt och arbeta tillsammans. Genom att göra det såg eleverna att vi kan bli ännu bättre på att utveckla skolans värdegrundsarbete – en skola där alla vill vara! En skola att vara stolt över! berättar rektorn Monika Invall.

På programmet stod också invigning av det nya biblioteket, som fått flytta då förskolan har utökats med fler lokaler i skolan, en festlunch och avslutande brännboll.

Historien om Sangis skola

Sangis var först i Kalix socken med ambulerande folkskola år 1855, byn var också tidig med småskola (år 1861). Åren 1946–1948 uppfördes huvuddelen av nuvarande Sangis skola, som redan då byggdes för att kunna ta emot elever från fler byar i och med införandet av enhetsskolan med högstadiet i början av 1950-talet. Under de närmast följande åren hade skolan i Sangis som flest elever – åren 1958–1959 gick det 404 elever i Sangis skola. Sedan år 2003 går också elever som tidigare gick i skola i Björkfors eller i Båtskärsnäs på Sangis skola.

Senast uppdaterad: 2019-06-05 14:01

Relaterade nyheter