Manhemsskolan genomför under läsåret 2019/2020 ett projekt med en skola i Tyskland. De har beviljats medel från Tysk-Svenska handelskammaren. Syftet med projektet är att öka ungdomarnas intresse av att lära sig tyska, och att öka kunskapen om handel mellan Sverige och Tyskland.

"Jag vill kunna träffa nya personer och ha någonstans att åka utanför Sverige och Norge. Jag har tidigare bara hållit mig till Sverige och Norge", säger eleven Michael Johansen.

Mycket utvecklande för eleverna

Tyskläraren Dirk Fischer och SO-läraren Anna-Sofia Larsson driver projektet och kommer att resa med eleverna till Tyskland.
"Vi har haft projekt med skolan för ungefär fem år sen. Då var vi också där med ett gäng elever", säger Dirk.
"Vi har hållit kontakt med skolan sedan vi hade projekt tidigare, just i hopp om att ha ett projekt och kunna åka dit igen", säger Anna-Sofia.
Genom att delta i projektet får eleven också möjlighet att kommunicera och öva på sin tyska. Tidigare erfarenheter visar att eleverna utvecklas mycket, både personligt och språkligt.
"Det blir ett intressant tillfälle att förbättra språket tyska och engelska samtidigt", säger eleven Johan Rönnqvist.

Nya upplevelser

Eleverna kommer bland annat fördjupa sina språkkunskaper inom tyska inför resan, skriver och berättar om sig själv på tyska och upprätta kontakt med värdfamiljen. På plats kommer eleverna att ha många gemensamma aktiviteter, de kommer att få göra företagsbesök, gå på museum och även ha fritid i stan. Tanken är även att ungdomarna ska få ta del av värdfamiljernas vardagsliv och fritid.
"Lite nervöst men ändå roligt att få träffa nya människor och uppleva deras mat och kultur, säger eleven Wilma Karjalainen.