Sök

Utbytesprojekt med tysk skola

Manhemsskolan genomför under läsåret 2019/2020 ett projekt med en skola i Tyskland. De har beviljats medel från Tysk-Svenska handelskammaren. Syftet med projektet är att öka ungdomarnas intresse av att lära sig tyska, och att öka kunskapen om handel mellan Sverige och Tyskland.

"Jag vill kunna träffa nya personer och ha någonstans att åka utanför Sverige och Norge. Jag har tidigare bara hållit mig till Sverige och Norge", säger eleven Michael Johansen.

Mycket utvecklande för eleverna

Tyskläraren Dirk Fischer och SO-läraren Anna-Sofia Larsson driver projektet och kommer att resa med eleverna till Tyskland.
"Vi har haft projekt med skolan för ungefär fem år sen. Då var vi också där med ett gäng elever", säger Dirk.
"Vi har hållit kontakt med skolan sedan vi hade projekt tidigare, just i hopp om att ha ett projekt och kunna åka dit igen", säger Anna-Sofia.
Genom att delta i projektet får eleven också möjlighet att kommunicera och öva på sin tyska. Tidigare erfarenheter visar att eleverna utvecklas mycket, både personligt och språkligt.
"Det blir ett intressant tillfälle att förbättra språket tyska och engelska samtidigt", säger eleven Johan Rönnqvist.

Nya upplevelser

Eleverna kommer bland annat fördjupa sina språkkunskaper inom tyska inför resan, skriver och berättar om sig själv på tyska och upprätta kontakt med värdfamiljen. På plats kommer eleverna att ha många gemensamma aktiviteter, de kommer att få göra företagsbesök, gå på museum och även ha fritid i stan. Tanken är även att ungdomarna ska få ta del av värdfamiljernas vardagsliv och fritid.
"Lite nervöst men ändå roligt att få träffa nya människor och uppleva deras mat och kultur, säger eleven Wilma Karjalainen.

Senast uppdaterad: 2019-12-28 12:00

Relaterade nyheter

Armbrytarmästaren Heidi Andersson besökte Manhemsskolan

2022-03-03 - Heidi och hennes pappa Kent Andersson besökte den 3 mars Manhemsskolan i Kalix, där de föreläste, kom med goda råd och tränade teknik tillsammans med lärare och personal.

Läs mer

Elever från Manhemsskolan prisade i nationell filmtävling!

2020-12-16 - I stenhård konkurrens från ungdomar i hela landet tog elever från Manhemsskolans klass 9F besegrade alla andra högstadieklasser i Prata Om Alkohols nationella filmtävling för unga. Uppdraget i tävlingen var att ta fram kortfilmer om risker och konsekvenser som alkohol för med sig i trafiken.

Läs mer

Utbyte med tysk skola ger mersmak

2020-03-03 - Under läsåret 2019/2020 har Manhemsskolan haft ett utbyte med en tysk skola, för att utveckla språkkunskaperna i tyska och engelska, få uppleva olika kulturer och göra intressanta studiebesök. Lärare och elever har också fått med sig mycket mer – vänner för livet.

Läs mer

Manhemsskolan stod värd för lärare och elever från Spanien, Tyskland och Polen

2019-12-21 - Under en vecka i december var Manhemsskolans årskurs 9 värd för det tredje utbytet i Erasmus+ projektet Bulls Eye Bullying. 33 elever och lärare från Stuttgart i Tyskland, Sevilla i Spanien och Gdansk i Polen besökte då Kalix för en vecka fylld av olika workshops, en föreläsning av organisationen Friends samt kulturella upplevelser.

Läs mer

Kreativ Kalixreklam (video)

2017-11-07 - På Manhemsskolan har alla elever i årskurs 9 varit med om att skriva låttexter som ska marknadsföra Kalix. Låtarna tonsätts nu av eleverna, som också kommer att spela in egna musikvideos som ska locka besökare till Kalix.

Läs mer

Populär woklunch gjorde comeback (video)

2017-03-16 - Torsdag den 16 mars gästades skolans matsal av två herrar med en Muurikka, på vilken de wokade lunch åt eleverna. Det är företaget Martin & Servera som ligger bakom eventet, vilket genomfördes på skolan för andra gången.

Läs mer