Katja Illarionova, 10 år, är en av fyra Kalixelever i projektet
Katja Illarionova, 10 år, är en av fyra Kalixelever i projektet "I Dina Skor".

Sedan januari 2015 är Kulturskolan i Kalix med i projektet ”I dina skor”, vilket utgår ifrån ett ömsesidigt mentorskap mellan yrkesverksamma konstnärer och elever. Måndag den 8 februari presenterades ett av de konstnärliga uttryck som samarbetsformen har gett upphov till.

Det är Statens kulturråd som med pengar från arvsfonden på detta sätt försöker överbrygga klyftan mellan kulturskolans elever och professionella utövare
– De ska få pröva att gå i varandras skor och ge varandra inspiration, säger Maria Horney Sköld som är lärare på Kulturskolan.
Hon berättar att de olika mentorsparen träffades första gången i maj 2015, och sedan dess har träffats regelbundet med uppehåll för sommarlov.
– Det är fyra mentorspar här i Kalix. Två musiker, en dansare och en bildkonstnär som har träffat var sin elev från kulturskolan.

Redovisade mentorskapet

Katja Illarionova som går i årskurs 4 på Näsbyskolan är en av de fyra Kalixelever som deltagit i projektet. Katja och hennes vuxenmentor Arvid Ingberg – musiker i Norrbotten Big Band - redovisade i måndags sitt mentorskap på Folkets Hus i Kalix.
– Det har varit jättekul! Vi har gjort så mycket roligt, hittat på saker, och tränat in saker. Ja, en massa roligt, säger Katja Illarionova.
Katja som sjunger och spelar bas berättar att hon har haft stor behållning av kontakten med Arvid Ingberg.
– Han har betytt ganska mycket, eftersom att han har hjälpt mig att komma på saker som vi kan göra. Jag har lärt mig nya saker som jag inte visste förut!

Tonsatte dikt

Katja och Arvid framförde en låt som de skrivit till Norrbottensmusikens och Länsbibliotekets projekt "Poesimelodi" - där dikter skrivna av barn tonsätts och framförs av kulturskoleelever i samarbete med professionella musiker. Dikten som Katja och Arvid har tonsatt heter ”Du”, och är skriven av Siri Söderberg från Piteå.
Arvid Ingberg berättar att samarbetet med Katja Illarionova varit väldigt givande även för honom.
– Det har varit väldigt roligt att jobba tillsammans med Katja, som är så duktig och ambitiös. I och med att hon sjunger, spelar bas och allt möjligt kan man ta sig an många olika grejer. Jag har också lärt mig mycket om hur man kan jobba med yngre människor, vad som är bra sätt att jobba på och vad man kan ge och ta.

<Hör Katja sjunga "Du">
Musik: Katja Illarionova och Arvid Ingberg
Text: Siri Söderberg