Skip to content
Sök

Surströmmingsfest för äldre i Sangis

Onsdag den 2 september ställdes det till med surströmmingsfest för äldre på Ängsgården i Sangis. Samtidigt fick hemmaboende äldre i Sangis smakupplevelsen hemlevererad.

Personalen lagade alla rätter på plats. De äldre kunde välja surströmming, potatis, lök, tomat och gräddfil eller Janssons frestelse. De bjöds också på en snaps. Till maten fick de dricka öl eller kolsyrat vatten. Slutligen fick de kaffe och rulltårta till efterrätt.
Efter den festliga lunchen bjöds de äldre på musikunderhållning av Melker Fransson, i utemiljön så klart. Borden var dekorerade med blombuketter och fint porslin. De äldre var så klart uppklädda för festen, i synnerhet sällskapets stiliga damer.

Surströmmingsfest på distans

Ängsgården har som ett mål att öka social trivsel och kontakter för de äldre. För att göra det har personalen tidigare bjudit in hemmaboende med hemtjänst och boendes make/maka till olika evenemang, typ matfestligheter vid högtider. I år har det förklarligt inte fungerat, på grund av coronarestriktioner. För att ändå kunna göra något roligt och uppmärksamma de äldre som bor i sina egna hem löste Ängsgården detta med en surströmmingsfest på distans.
Det gjorde de genom att erbjuda ”en hemleverans på en liten smakupplevelse”. Det var 29 äldre som anmälde sitt intresse i förväg. ”Smakupplevelserna” till de äldre i Sangis levererades också den 2 september.
 
Surströmmingsfesten delfinansierades genom medel från Einar Berggrens fond.