Foto: Thomas Henrikson, MSB.
Foto: Thomas Henrikson, MSB.

Vid en kris förväntas en frisk medborgare klara livsmedelsförsörjningen själv upp till en vecka. Trots detta finns det inga krisberedskapslager och om transportsystemen kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn.

Civilförsvarsförbundet har på sin hemsida samlat följande tips och råd som gör att du ska klara åtminstone tre till fyra dagar.

Mat

Vid en kris eller ett längre elavbrott kan man laga mat på camping- och friluftskök. Men placera dem inte på spisen under köksfläkten – fettet i fläkten kan fatta eld. … se upp för bränslespill. … ha alltid en hink med vatten och brandfilt i närheten. Se till att ventilationen är god när du använder köken. Engångsgrillar och kolgrillar får inte användas inomhus på grund av fara för koloxid (kolmonoxid, kolos) och brand.

Matförråd

En kris eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma. Man behöver också kunna ta hand om den mat som finns i kyl och frys.

Ha alltid ett reservförråd av mat hemma. Men använd det hela tiden så att varorna omsätts och inte är äldre än ett halvt år.

I reservförrådet passar torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan till och med ätas kalla. Snabbrätter är bra att ha, de är lättlagade och bränslesnåla.

Kom ihåg att spädbarn och personer med särskild diet behöver lämplig kost.


Se veckans program och svara på våra tipsfrågor för chansen att vinna fina säkerhetsrelaterade priser!