Skip to content
Sök

Här utbildas Kalix egna seniorsurfare!

Jan-Erik Karlsson gick den digitala utbildningen i våras. Han förklarar att många i hans ålder upplever en rädsla för det digitala samhället. I bilden till höger ses han med handledaren Sanna Wallma.
Jan-Erik Karlsson gick den digitala utbildningen i våras. Han förklarar att många i hans ålder upplever en rädsla för det digitala samhället. I bilden till höger ses han med handledaren Sanna Wallma.

Äldre i Kalix kan numer gå en utbildning som handlar om att våga sig in i det digitaliserade samhället, och att hålla kunskaperna vid liv genom daglig digital motion.

– Den är till för alla äldre, utan krav på erfarenhet. Det finns de som har med sig egen mobil men det finns också de som inte har någon egen teknik, berättar Sanna Wallma, verksamhetsutvecklare vid socialförvaltningen.

Lektionerna hålls i socialförvaltningens visningsrum för digital teknik, mitt i centrala Kalix. De som inte har en egen enhet får låna en surfplatta. Sanna Wallma berättar att utbildningskonceptet lånats från serien Seniorsurfarna på UR-play.
– De har också en seniorsurfarskola med en jättefin handledning. Det var där vi fick inspirationen till att köra en egen utbildning.

Vill nå ut i byarna

Under sex utbildningstillfällen får deltagarna bland annat lära sig om nyttan och nöjet med appar samt säkerhets- och faktagranskning. I våras kördes en första omgång i ett pilotprojekt, och redan i höst är det dags igen.
– I september drar vi i gång med en ny grupp, och intresset är stort. Vi har egentligen en full grupp redan, men vi önskar att fler blir medvetna om utbildningen. Förhoppningen är att kunna starta grupper även ute i byarna, säger Sanna Wallma.

Rädsla att göra fel

Jan-Erik Karlsson gick utbildningen i våras, och han förklarar att han och hans kurskamrater hade ytterst blygsamma förkunskaper.
– Ja, vi kunde ju ringa! Den här kursen var givande på det sättet att nu kan vi lite mer. Jag vill inte påstå att vi kan mycket, men vi kan lite mer i alla fall!
Han förklarar också att han och många i hans ålder upplever en rädsla för det digitala samhället.
– Man vill inte göra en stor tavla, så att man till exempel råkar illa ut ekonomiskt. För så stora resurser har man ju inte. Man är så rädd att göra fel, men tjejerna här har hållit oss lugna. Jag tycker att de har varit väldigt bra och otroligt tålmodiga, för vi sjabblar ganska mycket!

Daglig digital motion

Sanna Wallma förklarar att utbildningen i grunden handlar om att skapa ett intresse för och visa nyttan med den digitala tekniken.
– Det handlar om att skapa en trygghet i att använda mobil till en digital teknik, vardagsteknik egentligen. Daglig digital motion är ett uttryck som vi arbetar mycket efter. Precis som man håller upp sin fysiska kondition genom att promenera och motionera så håller man i gång sin digitala motion genom att använda mobilen lite varje dag.