Föreläsaren och integrationisten Charbel Gabro.
Föreläsaren och integrationisten Charbel Gabro.

Den hyllade föreläsaren Charbel Gabro besökte Kalix för att tala om integration för kommunanställda som arbetar med unga och integration. Föreläsningen går under namnet Ett hej kan rädda ett liv och det är också något som Charbel verkligen tror på. – Att säga hej till någon kan faktiskt göra skillnad, det kan till och med rädda ett liv.

Charbel Gabro är integrationisten som själv har arbetat med människor på flykt både i Sverige och på ön Lesbos. Han är född i Syrien och uppvuxen i Sverige men var är då hans hemland?

Alla utgår från att deras kultur är självklar

– Hela mitt liv har jag funderat på var jag hör hemma och vem jag är. Jag är liksom hälften svensk och hälften syrian, berättar Charbel.

Han berättar om kulturkrockar, om allt det bagage en person som flytt bär med sig, känslor, intryck och upplevelser som påverkar både ens liv och ens person. Och det är också det som hans föreläsning handlar om, att skapa en förståelse för vad nyanlända genomgår vid flykt och under sin första tid i Sverige, och den frustration som uppstår vid kulturkrockar, även för den etablerade svensken som möter nyanlända.

– Alla utgår från att deras kultur är självklar, så det handlar om att ha förståelse för det, säger Charbel.

Under föreläsningen lär Charbel också deltagarna att förstå hur man kan skapa ett inkluderande och inbjudande arbetssätt.

Charbels tre tips på hur man kan tänka för att bli bättre på att integrera:

  1. Vad har jag för fördomar?
  2. Hur ser min värld ut? Umgås jag kanske bara med de som ser ut och är som jag?
  3. Hur kan jag bidra och öppna upp för att förstå/möta/släppa in andra?

FIKA-projektet ökar medvetenheten och förståelsen

Kalix kommun har under 2018 satsat på FIKA-projekt: framtidstro, integration, kunskap och aktivitet och den här föreläsningen är en del i det.

– Vi vet ju att den psykiska ohälsan ökar i landet och det beror kanske på att vi inte pratar om hur vi mår och känner utan det handlar för de flesta om att upprätthålla en fasad av att allt är bra. Vi vill genom projektet skapa bättre förutsättningar för att förstå varandra och verktyg för att kunna prata om och arbeta med detta, berättar Eva Krispinsson, projektledare för FIKA-projektet på Kalix kommun.

Läs mer om FIKA-projektet på www.kulix.net/fika.html