Maarit Kemi på Sverigefinnar-galan 2014
Maarit Kemi på Sverigefinnar-galan 2014

Kalixbon Maarit Kemi var en av 140 nominerade till kategorin Årets vardagshjälte i den rikstäckande tävlingen Sverigefinnar 2014. Hon gick vidare i de två delfinalerna och var slutligen en av tre finalister som i slutet av november fick delta på Sverigefinnar-galan vid Finlandsinstitutet i Stockholm.  

Maarit är ordförande i meänkieli- och finskaföreningen Vår kulturvagga, och var en av de drivande krafterna vid föreningens start för snart tre år sedan. Bland dem är hon känd som en person med stort hjärta som månar om sina medmänniskor. I nomineringsmotiveringen står det bland annat att Maarit är föreningens ryggrad, som med sin positiva glöd och ”allt är möjligt”-anda håller de övriga medlemmarna i ett ständigt kreativt läge.

Maarit var två röster ifrån titeln

Förra året vann Kalixbon Daniel Särkijärvi priset som Årets vardagshjälte och det var mycket nära att titeln stannade i Kalix. Årets tävling innebar ett nytt röstrekord och bara ett par röster skilde ettan från trean. Titeln gick till Nina Uddin grundaren av Facebookgruppen ”Ruotsin mammat”. Maarit är glad över nomineringen och tackar alla som röstat på henne.

Det är SR Sisuradio, SVT:s finskspråkiga redaktion, tidningen Ruotsin Suomalainen och Finlandsinstitutet som anordnar omröstningen ”Sverigefinnar 2014”. Sedan 2011 utses årligen nyckelpersoner i kategorierna Sverigefinne, Ung Sverigefinne och Vardagshjälte.