Språkträningen sker under lekfulla former, här med en klantig trespråkig trollkarl på stranden. Foto: Reijo Kemi
Språkträningen sker under lekfulla former, här med en klantig trespråkig trollkarl på stranden. Foto: Reijo Kemi

Ett fyrtiotal språkintresserade i olika åldrar samlades i början av augusti på Seskarö, Haparanda, för att under dagarna fem delta i ett språkläger med fokus på finska, meänkieli och kvänska.

Det var Kalixföreningen Vår kulturvagga som arrangerade lägret i syfte att inspirera föräldrar samt far- och morföräldrar att föra språken vidare till sina barn och barnbarn. Språklägret syftade även till att väcka barnens intresse för minoritetsspråken och om språkens överlevnad.
Föreningens ordförande Maarit Kemi berättade att olika generationer under lägerdagarna hjälptes åt med språket i naturliga vardagsnära situationer.
‒ Här får vi naturliga språkmiljöer, vilket får språket att lyfta. Det råder en familjär stämning och det skrattas från morgon till kväll. 

Språk under lekfulla former

Deltagarna kom från Kalix, Haparanda, Kiruna och Nordnorge. Besökarna från Nordnorge var främst intresserade av kvänskan, som också är ett finskt-ugriskt språk och är nära besläktad med meänkielin. Närmare hälften av deltagarna var barn och de fick lära känna meänkieli, finska och kvänska även i mer oväntade sammanhang. Barnen fiskade bland annat tillsammans med Muminfiguren Snusmumriken, fick besök av en sjörövare med en meänkielitalande papegoja och träffade en klantig trollkarl som pratade tre språk.

Språk och kultur för identiteten

Lägerledare Daniel Särkijärvi fastslog att det inte bara var språket som sattes i fokus under lägerdagarna, utan även den finska och tornedalska kulturen med mat och bastu.
‒ Kulturen är också viktig för identiteten! Vi har tagit hänsyn till detta vid de olika aktiviteterna som bastu, karaoke och fiske. Även när det gäller köket har vi försökt få in typiska finska och tornedalska inslag som till exempel Annan kakot, rågbröd och rispiroger.
Maarit Kemi kunde den sisa dagen konstatera att lägret lyckats över alla förväntningar.
‒ Det viktigaste för oss är att öka intresset för språken och det har vi verkligen lyckats med! Vi har redan fått frågan om det blir någon uppföljning nästa år, och vi hoppas naturligtvis på det.