Sök

Naturstig med kulturberikande inslag

Karl-Göran Lindbäck, chef för Kultur och fritidsförvaltningen, Göte Bergström, ordförande i Nyborgs framtid och Ritva Lind, projektledare.
Karl-Göran Lindbäck, chef för Kultur och fritidsförvaltningen, Göte Bergström, ordförande i Nyborgs framtid och Ritva Lind, projektledare.

I Nyborg skapas just nu en natur- och kulturstig, projektet genomförs i samverkan mellan lokala föreningar och projektägaren Kalix kommun. Stigen ska göras tillgänglig för alla, och förutom vackra vyer ges kulturella inslag på promenaden.

Natur- och kulturstigen är 2,5 kilometer lång och tidigare del av strandpromenaden som leder mellan kanalen intill fiskehamnen vid Hästholmsviken och följer kustremsan vid älvmynningen och havet mot kolkajen.

Tillgänglig för alla

– Natur- och kulturstigen ska vara till för den breda allmänheten att nyttja. I och med att den tillgänglighetsanpassas ger den alla möjlighet att komma ut i kustmiljö och havsmiljö, säger Göte Bergström, ordförande i byaföreningen Nyborgs framtid.
Förutom motion och kulturinslag kommer det finnas informationstavlor och sevärdheter för att ge en berikande promenad. I projektet ingår även att skapa rastplatser samt ett utegym.
– Vi har ett gott samarbete med olika föreningar i Nyborg, vi håller ihop som ett kollektiv där alla drar sitt strå till stacken. På det sättet får vi en stabil organisation som är viktig för byns utveckling, säger han.

Karl-Göran Lindbäck, chef för fritids-och kulturförvaltningen på Kalix kommun håller med. Han lägger också till att ett gott samarbete inom byarna och mellan byarna och Kalix kommun är det som skapar utveckling.
– Samverkan är en viktig förutsättning, det skulle inte fungera lika bra om kommunenensam skulle genomföra ett sånt här projekt, säger Karl-Göran Lindbäck.

Positiva vindar i Nyborg

Det är allmänt mycket som händer och positiva vindar blåser i Nyborg. Det har på senare år blivit populärt att flytta hit, inte minst bland barnfamiljer och efterfrågan på bostäder är stadigt ökande.
– Vi ser en stor inflyttning och det är mycket glädjande att det är barnfamiljer som flyttar hit, det är positivt för servicen i byn, för mataffären och för skolan, säger Göte Bergström.

Karl-Göran Lindbäck inflikar att det är viktigt att kunna höja attraktiviteten för området med friluftslivets möjligheter.
– När folk rör på sig får vi en bättre hälsa för individen. Det är inte bara själva rörelsen utan även det kulturella inslaget som höjer folkhälsovärdet, säger han.
Ritva Lind leder projektet och berättar att det startar i sommar och avslutas sommaren 2023.
– Projektet finansieras i Leaderprogrammet inom EU där man kan söka finansiering för mindre satsningar i lokala projekt, säger hon.

Sporrade av feedback

Det finns en framtidsvision om fortsättning av leden som Göte Bergström talarvarmt om.
– Vi tänker oss att man kan förlängaleden genom att ansluta till Marahamnsvägen via Törvesön. Det skulle i praktiken innebära en led hela vägen från Marahamn och in till Kalix. Vi är sporrade av all positiv feedback vi får av ortsbefolkningen, alla bara talar positivt om utvecklingen här i Nyborg.

Senast uppdaterad: 2022-07-13 12:00

Relaterade nyheter

Kultur- och naturstigen i Nyborg

2022-07-12 - Projektet för att etablera en kultur- och naturstig i Nyborg pågår. Den kommer att bli 2,5 kilometer lång och gå längs stranden där älven möter havet.

Läs mer

Tack till alla som deltog på Barnens Sommarfest!

2022-07-11 - Vi på Kalix kommun vill rikta ett stort tack till alla som kom och deltog på Barnens Sommarfest i helgen.

Läs mer

Halva priset på tågbiljetten i sommar!

2022-07-01 - I juli och augusti reser du för halva priset med Norrtågs alla enkelbiljetter. Ange koden: SOMMAR när du bokar din biljett. Två barn reser dessutom gratis tillsammans med en vuxen. Varför inte uppleva Norrbotten med tåg i sommar?

Läs mer

Felaktiga prisangivelser på Strandängsbadet

2022-06-27 - På grund av ett missförstånd har Strandängsbadet skyltat med fel pris för säsongskort. Kalix kommun uppmanar alla som betalat detta högre pris att kontakta Strandängsbadets personal för att för att få tillbaka mellanskillnaden. Korrekta priser hittar du på denna sida.

Läs mer

Läs Info Kalix #1 2022 digitalt!

2022-06-22 - Idag – den 23 juni – dimper årets första nummer av Info Kalix ned i brevlådor och på hallmattor runtom i hela Kalix kommun. Det är ett extra fett nummer, med hela 36 sidor, som du redan nu kan läsa digitalt här på hemsidan.

Läs mer

Ny föreningsstrateg fram till den 9 december

2022-05-17 - Föreningsstrateg Mikael Lindberg är tjänstledig till och med den 9 december. I hans ställe jobbar från och med måndag den 16 maj Joakim Nilsson. Joakim nås på samma telefonnummer som Mikael tidigare hade.

Läs mer

Ett öppet tackbrev till föreningslivet för insatser under pandemin

2022-05-11 - De senaste två åren har pandemin ställt oss inför stora utmaningar och negativa konsekvenser. Många föreningar har drabbats av uteblivna intäkter och färre medlemmar. Verksamheter har fått ställas in och ställas om på ett sätt vi aldrig upplevt tidigare.

Läs mer

Vi marknadsför aktiviteter under Sommarfesten

2022-04-19 - Den 22 och 23 juli är Sommarfesten i Kalix äntligen tillbaka! I samband med att festens artister intar scenen på Strandängarna vill vi paketera och marknadsföra aktiviteter runtom hela Kalix kommun. Hör av dig om du, ditt företag eller förening arrangerar något under vecka 29!

Läs mer

Nu ska isen framtidssäkras

2022-04-07 - Som vi tidigare berättat om gick kylanläggningen på Part arena/Fomab arena sönder i höstas. Nu, när denna issäsong är över, startar ett intensivt arbete med att laga och uppgradera anläggningen för kommande säsong, och för framtiden.

Läs mer

Föreningar, nu kan ni söka stöd till marknadsföringsaktiviteter!

2022-03-16 - Syftet med bidraget är att underlätta för föreningar att jobba med marknadsföring och aktiviteter som stärker bygdens attraktivitet och främjar inflyttning. Målet är en ökad inflyttning till Kalix kommun och dess byar.

Läs mer

Allmänhetens bouletid

2022-03-15 - Fritids- och kulturförvaltningen presenterar i samarbete med med Kalix Bouleklubb Allmänhetens bouletid. Torsdagar klockan 17.30, från och med den 24 mars.

Läs mer

Nu är vi åter igång med spårstatus via sms

2022-01-26 - Nu kan du åter igen få sms när skidspåren på Kalix skidstadion, Metträskrundan och Älvspåret är pistade.

Läs mer

Pröva på agility

2022-01-28 - Lördag den 29 december ger Kalix kommun och 4 Weeks of Well i samarbete med Kalix Agility barn och unga chansen att pröva på agility. Aktiviteten är naturligtvis gratis!

Läs mer

Aktivitetstävling: Upplev Kalix Tillsammans!

2022-01-24 - Nu när vi är inne på sista veckan av 4 Weeks of Well vill vi påminna om "Upplev Kalix tillsammans!" En tävling där ni tillsammans i familjen eller kompisgruppen besöker fem av Kalix natursköna, aktiva platser för chansen att vinna härliga "aktivitetspriser".

Läs mer

Pröva på att åka skidor med hund!

2022-01-05 - Nu på lördag den 8 januari kan alla barn och ungdomar som vill pröva på att åka skidor med hund komma till skidstadion.

Läs mer

Säsongspremiär i Rudträskbacken!

2021-12-07 - Lördag 11 december öppnar vi slalombacken för säsongen.

Läs mer

Ännu ingen färdig is på Fomab Arena

2021-11-02 - Den inhyrda kylanläggningen klarar dess värre inte att skapa is på Fomab Arena i rådande väderlek. Kalix kommun arbetar allt jämnt för fullt, tillsammans med experter på området, för att optimera kapaciteten på anläggningen. Med en väderprognos som berättar om klarare och kallare väder lever hoppet om att issäsongen snart ska vara igång.

Läs mer

Special Olympics för Kalix särskoleelever i Kalix

2021-10-15 - Nu i höst har Special Olympics School Days hållits i Kalix. Special Olympics är breddidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tävlingar inom Special Olympics ger en möjlighet att – oavsett förmåga – visa sitt rätta jag genom att göra sitt bästa.

Läs mer

Kalix åter länets främsta friluftskommun!

2021-09-08 - Naturvårdsverket rankar i år åter Kalix som Norrbottens främsta friluftskommun. I landet är det bara fyra kommuner som rankas högre.

Läs mer

Deltagartaket för allmänna sammankomster tas bort den 29 september

2021-09-08 - Vid en pressträff den 7 september meddelade regeringen bland annat att restriktioner om deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar planeras att avvecklas från och med den 29 september 2021.

Läs mer

Glasigloor flyttas till älvstranden vid golfbanan

2021-06-30 - Kalix kommun har tagit beslut om att undanta ett område intill älvstranden vid golfbanan, för att skapa möjligheter för besöksnäringen. Nu bygger ett lokalt företag upp sina glasigloor här.

Läs mer

Vi vill ha dina tips på upplevelser i Kalix kommun!

2021-04-16 - I nästa nummer av Kalix kommuns tidning Info Kalix vill vi dela med oss av covid-19-säkra aktiviteter på exempelvis gårdsbutiker och hembygdsgårdar i hela Kalix kommun. Vi vet att det sprudlar av aktivitet i våra byar, och vi vill synliggöra allt det positiva som händer.

Läs mer

Nytt beslut gällande kultur- och fritidsverksamhet

2021-04-08 - Måndag den 12 april öppnar Kalix kommun flera kultur- och fritidsanläggningar, biblioteket får utökade öppettider och fler målgrupper kan boka lokaler. Pandemilagen reglerar hur många som samtidigt får vistas i anläggningarna.

Läs mer

Kalix kommuns årskrönika – Del 2 av 2

2020-12-26 - Här bjuder vi på den andra och sista delen av "Kalix kommuns årskrönika 2020". Kommunens informationsansvarige Reine Sundqvist minns tillsammans med kommunalråd Tommy Nilsson tillbaka på året som gått.

Läs mer

Kalix kommuns årskrönika – Del 1 av 2

2020-12-25 - Här bjuder vi på den första delen av "Kalix kommuns årskrönika 2020". Kommunens informationsansvarige Reine Sundqvist minns tillsammans med kommunalråd Tommy Nilsson tillbaka på året som gått. Den andra och sista delen släpps i morgon den 26 december.

Läs mer