Oron över att coronaviruset (covid-19) ska smitta samhällets äldre är stor, därför gäller tills vidare besöksförbud till allmänna lokaler på Kalix kommuns äldreboenden. Tristess kan också vara farligt för vem som helst, och musikläraren P-A Burman fick därför idén att bjuda de boende på livemusik via Skype.

– Musik smittar också, men det är positivt och helt ofarligt, säger han.

Han berättar om sin egen mamma som sedan november 2019 bor på ett äldreboende i kommunen.– De hade en karaoke tillställning på fredagar, en finskaföreningen och en gudstjänst. Tänk om man man bara skulle äta två gånger i veckan? Kultur är lika viktigt som mat och omsorg.Insikten resulterade i att P-A Burman ordnade ett digitalt piano, och körde 90 minuter livemusik för de boende på Rönngården.
– Jag fick ihop ett ”rullatortåg” och någon rullstol,  så gick vi och åkte som ett tåg sjungandes; ”Vi gå över daggstänkta berg fallera” till matsalen där jag hade förberett lite stolar. Vi har sjungit ca 12-15 ggr i 90 minuter, gamla härliga låtar, riktiga örhängen.

Från allsångskör till nätpianobar

P-A Burman valde att kalla initiativet för ”RAK” Rönngårdens allsångskör.
– De blev så glada av detta. Sedan blev det besöksförbud och det blev tvärstopp. Jag vill nu utveckla detta till fler och köra ”Nätpianobar” – Liveunderhållning. Först testar jag på mammas avdelning onsdag den 25 mars, sedan blir det en utvärdering.Rent praktisk fungerar det så att äldreboendet kopplar upp sig via en dator, och en ur personalen svarar på Skype. Det är även möjligt att skicka bild och ljud till de tv-apparater som finns i varje matsal.
– Jag leder dem i sång, samtalar. Sprider glädje, positivism och gemenskap. Bara fantasin sätter gränsen. Jag tror att 20-30 min kan vara lämpligt för dem. Tekniken finns, låt oss se möjligheterna och fylla de med mjukvara, det vill säga människor och kulturmöten.