Kalix kommun, Vivendi och Kalix för alla sprider julglädje tillsammans! ”En jul för alla” delar på självaste julafton ut julmat, godsaker och klappar, och genom julklappshjälpen kan barnfamiljer få hjälp med julklappsinköp. Initiativen har nu också hyllats av statsminister Stefan Löfven.

Samtalsterapeuten och företagaren Lena Jansson är initiativtagare till "Jul för alla", och det är föreningen Kalix för alla med ordförande Sandra Eriksson som ligger bakom "Julklappshjälpen". Läs mer om initiativ under rubriken "Mer om insatser för allas julglädje".

Fick samtala med statsministern

Onsdag den 2 december 2020 fick Lena Jansson och Sandra Eriksson tack vare sina initiativ samtala med statsminister Stefan Löfven via videolänk. Genom dialogen vill regeringen lyfta personer som gjort insatser för att hjälpa och stötta sina medmänniskor under coronapandemin. Det digitala mötet samlade fem lokala initiativ från hela landet, varav två alltså verkar i Kalix.

Hyllning till eldsjälarna

Statsminister Stefan Löfven hyllade eldsjälarna i NSD samma vecka.
– Att det görs just så många fantastiska insatser av enskilda människor – som Sandra Erikssons och Lena Janssons julfirande för behövande, Kalix för alla, av frivilligorganisationer och även företag - det är för mig styrkan i det svenska samhället. Det skapar kittet mellan oss människor.

" Skapar framtidstro och tillit"

Statsministern förklarade också att han hoppas att initiativen lever vidare efter pandemin, och med tanke på att de båda Kalixinitiativen redan funnits i några år infrias Stefan Löfvens önskan med största sannolikhet.
– Det är också någonting som jag uppmuntrar och hoppas att vi bygger vidare på även efter pandemin, för att bland annat motverka ensamhet och bygga samhället starkare. Det skapar närvaro, möten och kontakt mellan människor som annars inte skett. Det är sådant som skapar framtidstro och tillit i ett samhälle.

Mer om insatser för allas julglädje

För tredje året i rad kör Kalix kommun, Vivendi och Kalix för alla samarrangemanget ”Jul för alla” – ett julfirande för alla som saknar någon att fira med eller pengar att fira för. Men i år på ett nytt sätt, anpassat efter rådande förhållanden.

Initiativtagare till "Jul för alla" är samtalsterapeuten och företagaren Lena Jansson. – I år är inget som vanligt och tyvärr kan vi inte erbjuda samma fina mötesplats som tidigare år, men vi finns ändå här för er som saknar någon att fira julen med eller medel att fira för.

Så går det till

  • På julafton, den 24 december, kan du som behöver det komma till Kalix Folkets Hus mellan klockan 09.00 och 11.00, för att hämta en julpåse med lite julmat, godsaker och klappar.
  • För dig som inte kan ta dig till Kalix Folkets Hus finns möjligheten att istället få påsen hemskickad, den 23 december. För att kunna få julpåsen hem till dig behöver du skicka din anmälan till vivenditerapi@hotmail.com eller ringa 070-6719441 senast den 18 december.

Vill du hjälpa till?

  • Lämna inslagna julklappar märkta med vem gåvan lämpar sig för, på biblioteket eller Café Ankaret i Kalix Folkets Hus.
  • Ställ upp som volontär den 23 och/eller 24 december.
  • Sponsra arrangemanget, som företag eller privatperson. För mer information och för dig som vill bidra, kontakta Lena Jansson via vivenditerapi@hotmail.com.

Julklappshjälpen Kalix riktar sig till familjer med barn upp till 18 år i hela Kalix Kommun. Tanken är att kunna hjälpa familjer som för tillfället inte har den bästa ekonomin. Du kanske är sjukskriven, ensamstående eller mellan två jobb. Eller så känner du kanske bara att pengarna inte riktigt räcker till allt det där du behöver?

Julklappshjälpen grundades 2014 och ingår i föreningen Kalix för alla. Varje år bidrar både privatpersoner och företag med julklappar åt barnen.

Så går det till

Du skriver ett e-postmeddelande till julklappshjalpenkalix@hotmail.com eller skickar ett privatmeddelande via Facebookgruppen "Julklappshjälpen Kalix" med ålder på barnet/barnen, kön samt gärna flera saker barnet önskar sig eller behöver. Detta för att det ska vara lättare att hitta en givare.

  • All kontakt sker via e-post eller privatmeddelanden. Du får vara helt anonym om du vill. Julklappshjälpen ställer inga frågor om ekonomi och behöver inte heller några andra uppgifter.
  • Julklappshjälpen kör ut julklapparna efter överenskommelse kring julafton. Eller så gör ni upp om hämtning.
  • Det kan även vara så att du känner eller vet om någon familj som behöver hjälp, då kan du e-posta på samma sätt.
  • Sista dag för att ansöka om julklappar är måndag den 14 december.

Vill du hjälpa till?

"Julklappshjälpen" söker även dig som vill hjälpa till, har du leksaker, kläder eller övrigt som ingen använder och som barnen önskar sig? Eller vill du kanske köpa en ny julklapp till någon? Hör av dig du med.

Du som vill bidra med pengar till julklappshjälpen kan Swisha dem på nummer 1233 360 500, märk betalningen "julklappar" så att Kalix för alla vet att det är till "Julklappshjälpen".