Projektet Sommarfeeling i Kalix görs i samarbete med Kalix kommun och är en del i ungdomsfonden. Här fick ungdomarna uppleva en dag på Sandskär och lära sig mer om naturen. även tävlingar arrangerades under dagen.

En dag på Sandskär! Här kommer en berättelse från en av arrangörerna  

Solen sken och himlen var blå – ett perfekt väder för dagens event för ungdomar i Kalix i åldern 12-15 år. Vi från Cold Adventures och Elsas Café var på plats på morgonen för att förbereda och prata lite med stugägarna på ön. Vädret och förutsättningarna kunde inte vara bättre. Och inte ett mygg i sikte på hela dagen.

Patrik från Malören Logde, som vi samarbetar med, kom ut med ett gäng glada tjejer runt 11-tiden och efter lite information och presentationer drog vi direkt igång med att göra upp eld till matlagningen. Niklas visade och förklarade hur man ska tänka när man gör upp eld i naturen och vilka material man behöver och hur man hittar det. Sen blev det tjejernas tur att i två lag försöka sig på att göra upp egen eld. Det tog ett tag… Och väldigt många tändstickor. Men efter att vi gjorde uppgiften till en tävling så rasslade det på och vi fick ett vinnande lag som blev serverade lunchen först som belöning.

Vi käkade och läste samtidigt på om lite växt-, djur- och fågelliv på ön samt även om lite kulturhistoria från området. Vår ambition från Cold Adventures med dagen var att ha en fantastisk dag i skärgården men också att lära oss lite om naturen, skärgården, kulturen och en del om vad man gör om man faller överbord, om man går vilse i skogen och lite annat som kan vara bra att ha med sig i ”ryggsäcken” om man tycker om att vara ute. Att förena lite nytta med nöje i en bra mix under dagen.

Vandringen på ön kombinerade vi med tipspromenad på just det temat som de fått läsa på om i hamnen under lunchen och gick finfint för de båda lagen. Åter i ”lägret” i hamnen blev de bjudna på gott fika från ”Elsas Café” där Elsa bjöd på runda chokladbrownies med ljummen havtornssås och grädde. Havtorn för att koppla till utbudet som vi kunde hitta på ön. Mycket uppskattat av tjejerna.

Resten av dagen ägnade vi åt att tävla på stranden; vilka kunde snabbast bygga en pyramid av stenar? Vem kunde snabbast bränna av ett snöre i sann Robinson-anda och vilket lag kunde snabbast få vattnet att koka i en metallburk? De här tjejerna vi hade förmånen att få hänga med var riktiga vinnarskallar och dagen fick tillslut avgöras med en utslagsfråga av det lokalhistorisk slaget: Vad är en skredstång?

Lag ”Världsmästarna” vann med en hårsmån, men alla 10 tjejer visade på stort engagemang under dagen och progressionen på deras förmåga att göra upp eld gick från att använda en hel tändsticksask till att fixa uppgiften på så lite som 3 (!!) tändstickor i slutet av dagen.  Utöver tävlingsmomenten och samarbetsuppgifterna så jobbade tjejerna även i grupper med olika ”scenarion” som vi ville att de skulle sätta sig in i och tänka ut lösningar kring t ex vad gör du om du går vilse i skogen och vad göra du om du faller överbord utan vuxna i närheten? Båda lagen hade väldigt bra genomtänkta presentationer och tankar kring hur man bäst beter sig för att bli hittad och hur överleva på egen hand.

Givetvis bjöd dagen också på sol och bad på en av Sandskärs många stränder och vi hoppas att tjejerna åkte hem glada och nöjda efter en dag i skärgården.