Inuti denna cistern i kylanläggningen hade en avgörande del gått sönder.
Inuti denna cistern i kylanläggningen hade en avgörande del gått sönder.

För cirka två veckor gick kylanläggningen vid Fomab Arena sönder och säsongen var i fara. Nu har man hittat en lösning, men den är inte gratis. – Vi bedömer att det finns en större vinst i att föreningar och privatpersoner kan åka skridskor, spela och se på matcher på hemmaplan, säger Camilla Sandin, fastighetschef.

Vid säsongsavslutningen i våras gjorde Kalix kommun sedvanlig service och nedstängning av anläggningen vid Fomab Arena och allt såg bra ut. Men när anläggningen skulle startas igång igen för cirka två veckor sedan var något fel. Det skulle visa sig att det var en avgörande del, inuti en sluten behållare och omöjlig att inspektera, som gått sönder. Det blev snart uppenbart att det skulle vara omöjligt att åtgärda felet för den här säsongen.
– Just som vi trodde att vi skulle bli tvungna att ge upp hela säsongen hade vi den osannolika turen att få tag i ett reservaggregat att hyra, berättar Camilla Sandin.

Säsongen räddas

Alla gör allt de kan för att få is på arenan så fort det bara är möjligt men hyranläggningen kommer dess värre inte att hinna komma på plats och igång i tid för att ge is till Kalix Bandys första hemmamatch. Kostnaden för att hyra aggregatet i 16 veckor och rädda issäsongen kommer att landa på närmare 1,5 miljoner kronor.
– Det är förstås en utgift vi helst hade undvikit, men som läget ser ut är det enda sättet att rädda issäsongen. Vi bedömer att vinsten i att möjliggöra för så väl föreningar som privatpersoner att kunna åka skridskor och spela och se på matcher på hemmaplan är större, säger Camilla Sandin.

Reinhold Andefors, ordförande i Kalix Bandy, framhåller också hur viktig arenan är för föreningens verksamhet.
– Självklart påverkar det här vår verksamhet mycket. Vi var lovade att få is på bandybanan i mitten av oktober för att både kunna träna och spela träningsmatcher innan seriespelet drar igång. Söndag den 31 oktober har herrarna sin första hemmamatch och nu kan den inte spelas här. Vi har dessutom en stor ungdomsverksamhet med ett 80-tal tjejer och killar som vill spela bandy på stor is. Bara sedan ifjol har närmare ett 40-tal tjejer sökt sig till bandyn. Men när anläggningen nu lagt av så förstår vi kommunens dilemma och är självklart tacksamma att de snabbt vill lösa problemet.

Ser över hållbar lösning för framtiden

Nu arbetar alla febrilt för att få igång säsongen så snart det bara är möjligt, samtidigt som man påbörjat arbetet för att ha en smart och långsiktig lösning för framtiden på plats inför nästa säsong.
– Det är inte lätt att veta vad som är den bästa lösningen ur alla perspektiv, men vi ska hitta den, säger Camilla Sandin.

Frågor och svar

Den del som nu visat sig vara den som gått sönder satt inuti en sluten behållare. Detta är ett fel som inte gick att upptäcka innan olyckan var ett faktum.

Den trasiga delen är en stor och helt avgörande bit av kylanläggningen och sitter inuti en ännu större tank. För att komma åt att undersöka och byta ut den måste man öppna upp de stora tankarna/hela anläggningen och det är ett jobb som är så stort att det inte skulle vara klart under denna säsong. Nu satsar vi istället på att lösa isen för denna säsong så snabbt som möjligt, samtidigt som vi ser över bästa lösningen för framtiden.

Pengarna tas från Fastighetsavdelningens budget vilket innebär att planerade åtgärder får flyttas fram.

Ett köp i denna storleksordning måste upphandlas. Man behöver också se över vilken som är den smartaste lösningen för framtiden, så väl gällande prestanda som kostnadsmässigt.

Nu ser vi över vad som är bästa lösningen för framtiden för att se till så att vi har en smart, hållbar och långsiktig lösning på plats till nästa säsong.

Det går inte att ge ett exakt datum idag eftersomå det fortfarande finns en del oklarheter, men alla inblandade arbetar så fort de kan. Berörda föreningar kommer att få information så fort vi vet mer.