Skip to content
Sök

Kalix är bästa friluftskommunen i norra Sverige

Naturvårdverket delar årligen ut priset Sveriges friluftskommun, för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. Kalix har rankats högst i Norrbotten upprepade gånger sedan priset instiftades 2010, och trumfar i årets ranking även alla Västerbottens kommuner.

För utnämnas till Sveriges friluftskommun måste kommunen arbeta långsiktigt med friluftslivsfrågorna. Kommunens friluftsliv ska genomföras och visas upp på ett sätt som gör det enkelt för invånarna att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus.

Förutom äran får vinnaren 50 000 kronor att använda till sitt friluftslivsarbete. Sveriges Friluftskommun 2022 är Trollhättan, endast en halv poäng före Kalix som rankas fyra i landet. 

Sveriges friluftskommun baseras på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen, som ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv, är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

Läs mer om tävlingen Sveriges Friluftskommun på Naturvårdsverkets hemsida.