Foto: Marcel Köppe.
Foto: Marcel Köppe.

Naturvårdsverket rankar i år åter Kalix som Norrbottens främsta friluftskommun. I landet är det bara fyra kommuner som rankas högre.

Sveriges friluftskommun är ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

Långsiktigt arbete med friluftsfrågor

För att bli utnämnd till Sveriges friluftskommun behöver en kommun arbeta långsiktigt med friluftslivsfrågorna. Friluftslivet bör genomföras och visas upp på sådant sätt att det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus. Vinnaren får, förutom äran, 50 000 kronor att använda till sitt friluftslivsarbete. Denna gång var det Olofström i Blekinge som utsågs till Sveriges friluftskommun.

Årlig undersökning

Sveriges friluftskommun baseras på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen, som ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv, är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Sveriges friluftskommun har utsetts ut sedan 2010. Du kan läsa mer om Sveriges friluftskommun på Naturvårdsverkets hemsida.