All fysisk aktivitet bidrar till at vi mår bättre. Foto: Sanna Ölund.
All fysisk aktivitet bidrar till at vi mår bättre. Foto: Sanna Ölund.

Digitaliseringen i samhället har gjort människan bekväm och mindre aktiv. Ungas skärmtid ökar allt jämt, och med den stillasittandet. Att aktivera sina barn och ungdomar har vuxit till en stor utmaning för många av dagens föräldrar. På SportCity arbetar personalen för att få Kalix unga att röra på sig mer.

Maria Bäckman, gyminstruktör på Kalix SportCity berättar att forskningen visar på att vi är för stillasittande idag, och det gäller framför allt skolungdomar.
– Dte har bevisats att fysisk aktivitet bidrar till att man mår bättre och blir piggare både i huvudet och i kroppen. Hjärnan får jobba lite mer och fysisk aktivitet kommer även bidra till att det blir lättare i skolan.

All fysisk aktivitet är bra

Av träning får kroppen endorfiner, vilket gör att vi blir piggare, känner oss friskare och mår bättre överlag.
– Det viktiga är inte hur du rör dig, utan att du rör dig på något sätt. Det kan vara allt ifrån att promenera eller cykla till skolan, eller bara ta en timme här på badhuset. Det är inte alla dessa elitsatsningar som behövs, det är vardagsmotionen vi behöver och den måste vi som föräldrar både prioritera och uppmuntra till, säger Maria Bäckman.

Uppgift för hela samhället

WHO (världshälsoorganisationen) rekommenderar att ungdomar rör på sig minst en timme om dagen, men det är få som faktiskt gör det. Det behöver inte handla om idrott och sport, även annan fysisk aktivitet såsom hushållssysslor och att exempelvis gå eller cykla till skolan räknas. Att uppmuntra och göra det möjligt för barn och ungdomar att röra på sig och intressera sig för fysisk aktivitet är en viktig uppgift. Inte bara för vuxenvärlden, utan för hela samhället.

Viktigt att respektera andra

Sportcity har blivit en riktig mötesplats i Kalix där såväl yngre som äldre träffas och hänger. Maria Bäckman förklarar att de har aktiviteter som sträcker sig över alla åldrar, och att verkligen finns något för alla.
– Det är jätteviktigt att äldre och yngre blandas, då lär vi oss att respektera och hjälpa varandra. När det finns tid så brukar vi sätta oss ner och prata med ungdomarna som vistas här. Jag vill att de ska känna att vi ser dem.

Mellisbadet aktiverar ungdomar

Maria Bäckman förklarar också tanken med det så kallade “mellisbadet”.
– Skolorna slutar klockan två och då öppnar vi badhuset. Tanken är att få hit ungdomarna direkt efter skolorna. Då kanske de kan äta lite mellis i caféet och umgås, sedan ta en timme på badhuset innan de beger sig hemåt. Då har de iallafall fått en timme av fysisk aktivitet den dagen. Jag tror det är lite mer så vi måste tänka.