Foto: Peter Jennerheim, mostphotos.com.
Foto: Peter Jennerheim, mostphotos.com.

Valborgshelgen blir annorlunda i år. På grund av spridningen av covid-19 behöver vi undvika fester och att bilda folksamlingar. Tänk på att hålla avstånd till andra människor även utomhus.

I år måste vi alla hjälpas åt att bromsa spridningen av covid-19. Det innebär att valborgsfirandet måste se annorlunda ut. Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Varje arrangör har ett eget ansvar för efterfölja lagen och respektera Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Polisen kontrollerar att majbrasor och andra arrangemang följer lagkravet. Det är specifikt Polisen i Östra Norrbotten som kontrollerar att lagen efterföljs i Kalix kommun.

Var försiktig med sammankomster

Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet och utomhus. Den som känner sig minsta förkyld ska hålla sig undan andra helt och hållet.Den som är 70 år och äldre löper ökad risk för svår sjukdom i covid-19. Därför är det extra viktigt att alla som fyllt 70 år begränsar sina nära kontakter.

Läs mer om årets Valborgshelg på Folkhälsomyndighetens hemsida.