Skip to content
Sök

Internationella kvinnodagen – den 8 mars

Den Internationella Kvinnodagen belyser ojämställdhet och kvinnors situation i hela världen. Dagen firas av kvinnogrupper över hela världen. I flera länder är den 8 mars också en helgdag.

När kvinnor från alla kontinenter, ofta med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, firar ”sin dag”, kan de se tillbaka på mer än nittio års kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män.

År 1910 lanserades den Internationella kvinnodagen, bakom initiativet stod bland andra den tyska kvinnorättskämpen Clara Zetkin.

Du kan läsa mer om den internationella kvinnodagen på FN:s hemsida.

Nominera din kandidat till Kalix kommuns jämställdhetspris

Vet du någon person eller grupp inom näringsliv, föreningsliv eller kommunens verksamheter som bidragit till att göra Kalix kommun till ett mer jämställt samhälle? Vi vill ha din nominering senast den 30 mars, läs mer på vår nomineringssida.

Kvinnliga företagare i Kalixpodden

I Kalixpodden har vi genom åren mött flera kvinnliga företagare inom ramen för #viärkalix, och den Internationella Kvinnodagen till ära har vi nu samlat dem i en spellista.

Senast uppdaterad: 2023-03-08 22:00