Under några intensiva dagar besökte 52 kvinnor, medlemmar i SWEA International, Kalix och Tornedalen för att uppleva allt regionen har att erbjuda samt träffa företagarkvinnor i framkant.

SWEA International är en global ideell förening och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands. Maria Rönnqvist, före detta Kalixbo numera bosatt i Milano och medlem i SWEA berättar att de varje år genomför en så kallad landskapsresa för att besöka och uppleva ett svenskt landskap. I år var det dags för 20-årsjubileum och Maria och vännen och SWEA-medlemmen Anna Brännström, också ursprungligen från Kalix och bosatt i Milano, passade på att få gruppen att åka till Norrbotten.

– Vi ville visa våra vackra hemtrakter och allt fantastiskt Norrbotten har att erbjuda, berättar Anna.

Maria Rönnqvist och Anna Brännström

Maria Rönnqvist till vänster och Anna Brännström till höger.

Möten med drivna entreprenörer och galamiddag i Kalix

Maria berättar att landskapsresan alltid ska vara en tisdag till fredag och två moment måste finnas med; att gemensamt sjunga ”Den blomstertid nu kommer” i en kyrka och en avslutande galamiddag. I år sjöng man i kyrkan i Gammelstads kyrkby och åt galamiddag på Filipsborg i Kalix.

Under vistelsen i Norrbotten hann man med att besöka ett flertal Kalixföretag för att se verksamheten och prata med de drivna entreprenörerna. Bland annat besökte gruppen Galleri Lejon för att träffa ägarinnan samt lokala konstnärer och fotografer och KalixOst där ägarinnan berättade om verksamheten och man fick provsmaka utbudet. Gruppen hann också med en del andra utflykter och studiebesök samt en båttur i Kalix vackra skärgård.

52 kvinnor från SWEA International på galamiddag på filipsborg.

Fotograf: Elisabeth Gustavsson

Dessutom hölls den avslutande galamiddagen på Filipsborg där Arvids Place stod för festmåltiden. Som en överraskning för de övriga i sällskapet hade Anna och Maria ordnat så att alla blev upphämtade och skjutsade till galamiddagen i fina gamla amerikanare. Detta uppskattades verkligen av resenärerna som klätt upp sig och fick gå på röda mattan till de väntande bilarna.

– Alla har varit så entusiastiska och glada och hela resan har varit otroligt lyckad, berättar Maria glatt. Kalix har verkligen visat sig från sin bästa sida!

Om SWEA

SWEA är en global ideell förening och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands. Föreningen grundades i Los Angeles 1979 av Agneta Nilsson. Prinsessan Christina fru Magnuson är föreningens hedersordförande. SWEA har cirka 7 000 kvinnor som medlemmar i ett 70-tal lokala avdelningar i 30-tal länder på fem kontinenter. Läs mer på www.swea.org