Skip to content
Sök

Svåra ord, vad betyder de?

Ibland använder vi som arbetar inom kommunen ord och uttryck som kan vara svåra att förstå. Här förklaras några av de vanligaste. En del ord kan ha en annan betydelse i andra sammanhang. Synpunkter på listan och på ord som är med eller saknas, är välkomna.

Ordlista 

      B       C       D       E       F       G      H        I        J       K       L     
M      N       O       P       R       S       T       U      V        Å      Ä      Ö

A

Acklamation

Ta beslut utan att räkna röster. Ledamöterna får ropa ja eller nej och ordföranden bedömer vilka röster som är flest.

Ajournera

Skjuta upp ett möte till en senare tidpunkt .

Arvode

Ekonomisk ersättning för utfört arbete

Avgiftsfinansierad verksamhet

Verksamhet i kommunen som betalas genom avgifter direkt från dem som använder sig av den, till exempel hantering av vatten, avlopp och avfall.

B

Barnkonventionen

FN har antagit en konvention (överenskommelse) om barns rättigheter 1989 som Sverige godkänt.

Barnomsorg

Ett samlingsbegrepp för förskola (daghem), pedagogisk omsorg (familjedaghem), och andra former av förskoleverksamhet.

Beredning

Behandling och förberedelse av ett ärende inför eller under ett sammanträde, för att sedan kunna fatta beslut.

Beredningsärende

En punkt som förbereds och diskuteras på ett sammanträde, för att politikerna ska kunna ta ett beslut under nästa möte.

Beslutsärende

Ärende på en nämnds/styrelses ärendelista som den ska fatta beslut om på det sammanträdet.

Bistånd

Stöd i form av pengar eller någon slags medverkan.

Biståndshandläggare

Anställd inom kommunens äldreomsorg och verksamhet för funktionsnedsatta som utreder och beslutar om hjälp och stöd.

Boende

Enhet inom socialförvaltningen som har hand om bostäder eller platser för dygnsvistelse. Boenden kombineras med olika insatser, och har kunnig personal som genomför dessa.

Bokslut

Sammanställning av kommunens ekonomiska resultat som görs årsvis. Begreppet används också inom exempelvis miljö- och folkhälsoområdet för att berätta om resultatet under en bestämd period.

Bordläggning

Skjuta upp ett beslut till ett senare sammanträde.

Bostadsanpassning

En möjlighet för äldre med funktionsnedsättning att få sin bostad anpassad till sina behov.

Bouppteckning

En lista över alla tillgångar och skulder i ett hem som görs efter ett dödsfall. Se även dödsboanmälan.

Brukare

Den person som en verksamhet eller aktivitet är till för eller den  person som använder verksamheten. Kan också vara till exempel förälder till barn i skola eller anhörig/släkting till äldre i äldreboende.

Bruttokostnad

Kostnaden för en verksamhet innan man räknat med verksamhetens inkomster.

Budget

En plan för hur de pengar man har ska användas under en viss tid.

D

Dagordning

En lista över alla ärenden som ska tas upp vid ett sammanträde.

Dagrehabilitering

En insats enligt hälso- och sjukvårdslagen som syftar till ökad möjlighet att bo kvar hemma, genom att träna upp funktioner som försämrats efter akuta sjukdomstillstånd – exempelvis en stroke.

Dagvård

En insats enligt hälso- och sjukvårdslagen eller socialtjänstlagen. Syftar till att fysiskt sjuka äldre och dementa ska få träna, och bevara funktioner som gör att de klarar av att bo själva. Dagvård ska stärka och stötta äldre dementa, så att deras självkänsla och identitet bevaras. Det är också en avlastning för anhöriga.

Dataskyddsförordningen

GDPR (dataskyddsförordningen) gäller för all behandling av personuppgifter. Lagen ska skydda den enskilde personens integritet och säger när och hur personuppgifter får behandlas. Med personuppgift menas all slags information som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Lagen ersatte den 25 maj 2018 personuppgiftslagen (PuL).

Delegationsordning

Att delegera innebär att lämna över uppgifter till en annan person, vanligtvis en underordnad. En styrelse eller nämnd kan delegera beslutsrätten i ett ärende till ett utskott, en ledamot i nämnden eller en anställd i kommunen.

Detaljplan

Regler för hur ett område ska utformas i detalj (byggnader, gator, parker med mer).

Dödsboanmälan

Kan göras i stället för en bouppteckning om den dödes tillgångar bara räcker till begravningskostnaden och andra kostnader i samband med dödsfallet.

E

Ekologi

Samspelet mellan levande varelser och omgivning. Oftast talar vi om ekosystem med djursamhällen, växtsamhällen, bakterier och så vidare.

Enhet

En del eller verksamhetsgrupp i den kommunala organisationen som finns inom en förvaltning.

Enskild förskola

En förskoleverksamhet som drivs av en annan huvudman än kommunen, till exempel ett bolag, ett föräldrakooperativ eller ett personalkooperativ.

F

Familjehem

Svårigheter i familjen kan göra att barn och ungdomar för en längre eller kortare tid behöver få vistas i en annan familj, ett familjehem.

Folkhälsa

Folkhälsa är ett uttryck för hela befolkningens hälsa, som tar hänsyn till såväl nivå som fördelning av hälsa mellan sociala grupper.

Folkhälsovetenskap

Folkhälsovetenskap studerar befolkningens hälsa, dess förändringar, fördelning och inverkande faktorer. Den undersöker också hur hälsoutvecklingen kan påverkas och hur hälsan skiljer sig mellan olika grupper i samhället.

Fritidshem

En form av skolbarnsomsorg, en pedagogisk gruppverksamhet för barn under den del av dagen som är skolfri och under lov. Fritidshem finns ofta i samma lokaler som skolan och personalen kan finnas i båda verksamheterna.

Fristående skola

En fristående skola drivs av en annan huvudman än kommunen, till exempel ett föräldrakooperativ, en församling eller företrädare för en viss sorts undervisningsmetod. Det är Skolverkets ansvar att granska och godkänna fristående skolor.

Fysisk planering

Ett samlingsbegrepp som handlar om hur man planerar användning av mark, vatten, luft och byggda miljöer.

Funktionsnedsättning

Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att man på grund av en sjukdom eller en skada har svårigheter att klara det dagliga livet. Det kan vara olika typer av fysiska problem som begränsar till exempel rörelseförmågan, synen eller hörseln. Det kan också vara problem av psykisk karaktär som gör att man har svårt med relationer till andra människor. Det kan även gälla funktionsnedsättning av medicinsk art, exempelvis allergier. Kommunens ansvar för människor med funktionsnedsättning regleras främst i lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och socialtjänstlagen (SoL).

Färdtjänst

Färdtjänst är en form av kollektivtrafik som är anpassad efter behoven hos personer med funktionsnedsättning.

Förberedelseklass

Skolverksamhet för barn dom är nyanlända eller vars svenskkunskaper inte är goda nog för att följa undervisningen i en vanlig svensk skolklass.

Förebyggande åtgärder

En åtgärd som syftar till att förhindra uppkomsten av eller bromsa förloppet av sjukdomar, skador, fysiska, psykiska eller sociala problem.

Föredragande

Den som presenterar ett ärende för ledamöterna i en nämnd eller styrelse.

Föredragningslista

En lista över alla ärenden som ska tas upp vid ett möte.

Förskola

Förskolan leds av personal som har pedagogisk utbildning och är öppen för barn i åldern 1-5 år vars föräldrar arbetar eller studerar.  Förskola kan också drivas i form av familjedaghem, öppen förskola eller annat.

Förskoleklass

Kommunen är skyldig att erbjuda alla sexåringar plats i förskoleklass men det är frivilligt att delta. Förskoleklassen är en övergång mellan förskola och grundskola. Den är avgiftsfri.

Försörjningsstöd

Ekonomiskt stöd som betalas ut enligt socialtjänstlagen.

Förtroendevald

Politiker som är vald att representera sitt politiska parti och sitter med i politiska församlingar som kommunfullmäktige, en nämnd eller en styrelse.

Förvaltning

En del av organisationen som ansvarar för vissa verksamheter, till exempel har en utbildningsförvaltning ansvar för skola och utbildning. Där arbetar anställda tjänstemän, utan politisk koppling. Varje förvaltning styrs av en politisk nämnd.

G

Genmäle

Den som begär genmäle på ett sammanträde vill bemöta kritik eller rätta vad någon sagt.

God man

Den som behöver hjälp med att bevaka sin rätt eller sköta pengar och ägodelar kan få stöd av en god man. God man ansöker du om hos Överförmyndarnämnden i kommunen.

Grundlag

Inga andra lagar eller förordningar får strida mot grundlagarna. En grundlag kan bara ändras genom två lika beslut i riksdagen med ett allmänt val emellan. Sverige har fyra grundlagar:

  • RF (regeringsformen)
  • TF (tryckfrihetsförordningen)
  • YGL (yttrandefrihetsgrundlagen)
  • SO (successionsordningen). 

Grundskola

På hösten det år barnet fyller sju börjar det sitt första av nio obligatoriska skolår. Från och med detta år gäller skolplikt. Det innebär att alla barn och unga i Sverige enligt lag måste gå i skolan. Alla barn erbjuds en plats i en av kommunens grundskolor i närheten där barnet bor.

Gymnasieskola

Kommunen är skyldig att erbjuda alla elever som avslutat grundskolan en gymnasieutbildning. Gymnasieskolan är avgiftsfri och frivillig.

H

Handläggare

Tjänstepersoner som behandlar och presenterar ett ärende samt skriver förslag till beslut.

Hemsjukvård

Den kommunala hälso- och sjukvården erbjuder hemsjukvård till personer som har hjälp i hemmet och som inte kan ta sig till vårdcentralen. Hemsjukvården utförs av distriktssköterska/sjuksköterska som kan ha hjälp av någon från hemtjänsten.

Hemspråk

Se Modersmålsundervisning.

Hemställan

Förslag till beslut i form av en formell begäran, det vill säga ett krav om ett beslut om en viss åtgärd.

Hemtjänst

Stöd i det egna hemmet för att underlätta det dagliga livet när ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning gör det svårt att klara sig själv.

Hållbar utveckling

En utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.  Man talar om tre dimensioner: den ekologiska, den ekonomiska och den sociala.

Hälsofrämjande

Allt som stärker eller bevarar människors fysiska, psykiska eller sociala välbefinnande är hälsofrämjande.

Hälsoskydd

Åtgärder för att förebygga och få bort faror för människors hälsa. Arbetet är i första hand inriktat på verksamheter som det finns regler för i miljöbalken.

I

Informationsärende

Ett ärende på en nämnds/styrelses ärendelista som man inte ska fatta något beslut i, utan bara få information om.

Intermittent

Intermittent är det samma som intervallvis eller periodisk och är något som förekommer då och då, och alltså i alla fall tidvis avbryts. Ordet är motsatsen till kontinuerlig, det vill säga något som pågår utan avbrott. En intermittent anställning är det samma som ett timvikariat.

Interpellation

En skriftlig fråga som ställs av en ledamot (medlem) i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige svarar alltid på frågan skriftligt, och dessutom muntligt på sammanträdet.

Introduktionsersättning

Ekonomisk ersättning (försörjningsstöd) till nyanlända flyktingar.

IT

Informationsteknik som exempelvis datorer, datasystem, telefoni.

J

Justering

Slutligt godkännande av ett protokoll eller annat dokument.

K

Kluster

Grupp av företag med verksamheter som har samband med varandra och som inom ett avgränsat geografiskt område samarbetar och konkurrerar.

Kommunallagen

Antogs av Sveriges riksdag 1991 och styr vad kommunerna ska och får göra.

Kommunalråd

Hel- eller deltidsanställda politiker som leder det kommunala arbetet.

Kommunalskatt

Kommunen har rätt att ta ut skatt av sina medlemmar/invånare och att bestämma hur hög skatten ska vara.

Kommunfullmäktige

Kommunens högsta beslutande politiska församling eller "riksdag". Sammansättningen bygger på hur många röster de olika partierna fått av väljarna i Kalix kommun.

Kommunstyrelse

Utses av Kommunfullmäktige och är kommunens "regering". Har överblick, leder och samordnar kommunens verksamhet. Beslutar också om kommunens finanser och den ekonomiska planeringen.

Komvux

Kommunal vuxenutbildning vänder sig i huvudsak till personer över 20 år, och erbjuder grundläggande vuxenutbildning, vuxenutbildning på gymnasienivå, omvårdnadsutbildning, SFI (svenska för invandrare) och Särvux (komvux som särskild utbildning).

Kontaktfamilj

En familj som via socialtjänsten tar emot ett eller flera barn i sitt hem, som stöd och avlastning för familjer som behöver det.

Kontaktperson

Person som fungerar som ett stöd för ett barn eller en tonåring i behov av trygg kontakt med en vuxen. Kontaktpersonen och brukaren träffas några timmar per vecka eller månad. Personer med funktionsnedsättning kan få en kontaktperson enligt LSS (Lagen om Stöd och Service för vissa funktionsnedsatta).

Kungörelse

En kungörelse är ett offentligt meddelande från en myndighet. Kommunfullmäktiges ordförande skriver exempelvis en kungörelse inför kommande möte. I den ska tid, plats och de ärenden som ska tas upp finnas med.

Kvalitetsarbete

Utveckling av en eller flera verksamheter enligt en bestämd plan.

Kärnverksamheter

De verksamheter som kommunen är skyldig att utföra enligt lag.

L

Ledamot

Medlem av kommunfullmäktige, en politisk nämnd eller en styrelse.

Lex Sarah (Socialtjänstlagens 14 kap 2 §)

Missförhållanden i vård och omsorg för äldre och funktionshindrade anmäls till den nämnd som ansvarar för verksamheten. Denna lagparagraf Kallas Lex Sarah. Lagen säger också att den som är ansvarig för verksamheten är skyldig att genast rätta till problem.

Likvida medel

Kontanter, pengar på banken, placeringar i aktier och så vidare. Säger vilka möjligheter man har att betala kostnader på kort sikt.

Logistik

Hur man organiserar transporter och distribution av varor.

LSS

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Länsstyrelse

Den statliga myndighet som finns för varje län och som bland annat kontrollerar kommunal verksamhet.

M

Mandat

Uppdrag att vara representant, exempelvis inneha en plats i  kommunfullmäktige.

MAR

Medicinskt ansvarig arbetsterapeut.

MAS

Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Miljöbalken

Bestämmelserna i miljöbalken ska göra det lättare att nå en hållbar utveckling.

Miljöledningssystem

Ett hjälpmedel eller system för att arbeta med miljön i ett företag, en myndighet eller en organisation.

Miljötillsyn

Kommunens bygg- och miljöavdelning har tillsyn över företag och andra verksamheter som kan skada miljön till exempel genom utsläpp i luft och vatten. Ser till att reglerna om miljöskydd och hälsoskydd i miljölagstiftningen (miljöbanken) följs.

Modersmålsundervisning

Barn och ungdomar med invandrarbakgrund, från förskolan till och med gymnasieskolan, kan få undervisning i sitt modersmål. Förutsättningen är att en av föräldrarna har ett annat modersmål än svenska och använder detta språk till vardags med barnen.

Motion

Ett förslag som en eller flera ledamöter skrivit och lämnat in till kommunfullmäktige.

Myndighetsutövning

Kommunen bestämmer om vissa rättigheter och skyldigheter för invånarna.Det handlar exempelvis om tillstånd inom miljöområdet, försörjningsstöd inom socialtjänsten och betygssättning i skolan. Detta styrs av särskilda lagar och föreskrifter.

N

Naturreservat

För att skydda ett område med speciellt högt naturvärde kan länsstyrelsen eller kommunen bestämma att det är ett naturreservat. Då beslutar man också hur reservatet ska skötas. Vilka regler som gäller beror på orsaken till att reservatet bildats.

Nettokostnad

Kostnaden för en verksamhet när man räknat bort den inkomst man har.

Nyckeltal

Kan vara mått på ekonomin eller på kvaliteten i en verksamhet. Nyckeltal kan exempelvis användas för att jämföra utvecklingen över tid, eller att göra jämförelser mellan liknande enheter.

Nämnd

Består av politiskt valda förtroendevalda, kan ibland kallas styrelse.

O

Offentlighetsprincipen

Rätten för alla, svenska och utländska medborgare, att se och läsa allmänna, offentliga handlingar (dokument) hos myndigheter och förvaltningar. Syftet är att ge insyn och möjlighet att kontrollera hur politiker och tjänstepersoner sköter kommunen. På så sätt finns också möjligheten att påverka verksamheten. Det är en viktig del av demokratin.

Dessa offentliga handlingar innehåller information, till exempel brev, protokoll, e-post, video- eller ljudupptagningar. Enligt lagen är en handling allmän när den har kommit in till kommunen, när den förvaras där eller har skapats där. Tjänstemännens interna arbetsmaterial är ett exempel på en handling som inte är allmän. Allmänna handlingar kan i sin tur vara offentliga eller sekretessbelagda (hemliga). Alla allmänna handlingar som inte har sekretess är offentliga.

P

Parlamentarisk grupp

En grupp som till exempel kommunfullmäktige utsett. De politiska partier som finns i kommunfullmäktige finns också med i en parlamentarisk grupp.

Pensionsskuld

Kommunen har en skuld till sina anställda för de pensionspengar de tjänat in och som ska betalas ut när den anställde går i pension.

Personalkostnadstillägg

Arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som styrs i lag. Kommunen betalar in avgifter för sina anställda. Avgifternas storlek bestäms i avtal mellan arbetsgivare och facklig organisation.

Planärende

Ett arbete som pågår med en ny detaljplan eller en ändring av en gällande (tidigare beslutad) detaljplan.

Plenum

Sammanträde (i stor grupp).

Politisk sekreterare

Politisk tjänsteperson som är anställd i kommunalrådens kansli för att hjälpa de förtroendevalda i det politiska arbetet.

Portfolio

En metod som används i skolan för att följa elevens utveckling och lärande. Eleven samlar sina arbeten och sin personliga utvecklingsplan i en pärm. I pärmen finns då ett underlag för samtal om elevens lärande. Portfolio betyder portfölj.

Presidium

Ordföranden och en eller flera vice ordföranden i en nämnd bildar presidium.

Process

Ett sätt att beskriva hur en aktivitet utvecklas från start, längs vägen och fram till mål och resultat.

Proposition

Förslag som till exempel ställs när Kommunfullmäktige ska till att besluta om ett ärende. Om det finns flera förslag så ställs de mot varandra. De presenteras i en ordning som bestäms av ordföranden, en så kallad propositionsordning.

Protokoll

Ett dokument som redogör för vad som händer under ett sammanträde. För att det ska stämma med vad som sagts i besluten skrivs det under (justeras) av ett par ledamöter som utsetts på det sammanträdet. I protokollet skrivs också vilka ledamöter och ersättare som varit med på sammanträdet och fattat besluten.

R

Ramavtal

Avtal med leverantörer av varor eller tjänster. Kalix kommun måste som beställare vända sig till just den eller de leverantörer som det finns ramavtal med. Ramavtal gäller en viss tid, till exempel tre år.

Reglemente

Ett reglemente är en samling bestämmelser, regler eller instruktioner. Kommunfullmäktige beslutar exempelvis om reglementen för nämndernas verksamheter och arbetsformer.

Remiss

Se remittera.

Remittera

Begära in synpunkter på ett förslag.

Representativ demokrati

Politiska partier med olika program ställer upp i allmänna val. I kommunen visar resultatet hur många från varje parti som ska sitta med i kommunfullmäktige. Politikerna representanter de som röstat på partiet.

Reservation

En ledamot kan muntligt eller skriftligt reservera sig mot ett beslut för att markera att han/hon inte står bakom beslutet.

RGD

Riksgymnasium för döva.

RGH

Riksgymnasium för hörselskadade.

Röstlängd

En lista över röstberättigade personer.

Rösträtt

Röstberättigad är svensk medborgare som fyller 18 år senast på valdagen och finns upptagen i röstlängd. Utländska medborgare som bott i Sverige i tre år och fyllt 18 år har rätt att rösta i kommunal- och landstingsval, men inte i riksdagsval.

S

Sfi

Svenskundervisning för invandrare.

Självförvaltningsorgan

Kommunfullmäktige kan ge en nämnd i uppdrag att utse ett självförvaltningsorgan. Detta sköter och bestämmer över en viss anläggning, exempelvis en idrottsanläggning eller en skola. Självförvaltningsorganet är en styrelse där verksamhetens deltagare är i majoritet. Styrelsen får inte besluta om sådant som är myndighetsutövning mot enskilda.

Skattefinansierad verksamhet

Verksamhet i kommunen som betalas med de skatter kommunen får in (jämför avgiftsfinansierad verksamhet).

Skattesats

Hur mycket man betalar i skatt på en intjänad hundralapp.

Skolbarnsomsorg

Skolbarnsomsorg eller fritidshem är en verksamhet dit barnen kan komma före och efter skoldagen. Den är öppen för barn i förskoleklass och till och med skolår sex, vars föräldrar arbetar eller studerar.

Småort

Med småort avses sammanhängande bebyggelse med 50-199 invånare och högst 150 meter mellan husen.

Suppleant

Ersättare för en ordinarie ledamot i fullmäktige, en nämnd eller en styrelse.

Särskilt yttrande

Tillägg till beslut av en eller flera ledamöter.

Särskola

Barn och ungdomar som inte kan nå skolans kunskapsmål i grundskolan och gymnasieskolan på grund av intellektuell funktionsnedsättning, går i särskola. Eleverna i en särskoleklass har ofta olika åldrar. Klasserna är små, och undervisningen anpassas efter varje elevs förutsättningar.

T

Talarordning

Ordförande bestämmer i vilken ordning de som begärt ordet på ett sammanträde ska få tala.

Taxa

Kommunfullmäktige beslutar om Kalix kommuns taxor (avgifter) för de olika verksamheterna till exempel barnomsorg, äldreomsorg, sotning, vatten, avfall med mer. Taxan betalas av den som använder sig av verksamheten eller tjänsten.

Tillväxtavtal

Ett avtal mellan organisationer och myndigheter om att samordna arbetet för tillväxt och sysselsättning i en region eller ett län.

Transfereringar

Överföring av bostadsbidrag, försörjningsstöd och andra bidrag till personer och organisationer utanför den kommunala organisationen.

Tätbebyggt område

Som tätbebyggt område räknas alla hussamlingar med minst 200 bofasta invånare, där avstånden mellan husen i genomsnitt är mindre än 200 meter.

Tätort

En tätort har minst 200 invånare, mindre än 200 meter mellan husen och högst 50 procent fritidshus. 

 U

Utdebitering

Hur stor andel per intjänad hundralapp som ska betalas i kommunalskatt.

Utländsk bakgrund

Utrikes född, eller född i Sverige med båda föräldrarna födda utomlands.

V

Validering

Människors kunskap och skicklighet identifieras, värderas och dokumenteras på olika sätt. Man kan ha fått kunskapen genom exempelvis arbete och studier, men också genom erfarenhet.

Valkrets

Ett geografiskt område för vilket ett bestämt antal mandat (platser) ska fördelas mellan partierna.

Villkorad delegation

När en styrelse eller nämnd överlåter beslut till en anställd kan man sätta upp villkor för detta.

Vision

En politisk viljeinriktning och framtidsbild.

Votering

Omröstning.

Värdegrund

Begreppet började användas under 1990-talet i diskussioner om gemensamma etiska grundvalar eller värderingar. Fundamentet för Kalix kommuns värdegrund är alla människors lika värde .

Å

Årsarbetare

Antal anställda omräknade till heltidstjänster. Två anställda som arbetar halvtid blir till exempel en årsarbetare.

Årsredovisning

Sammanfattar det ekonomiska resultatet och den finansiella ställningen för Kalix kommun, och de bolag kommunen är huvudägare i. 

Återremiss

Beslut att sända tillbaka ett ärende för fortsatt beredning.

Ä

Ärende

Avgränsad fråga som behandlas i en politisk nämnd, som ska fatta beslut i ärendet.

Ö

Överklagande

Om man vill klaga på ett beslut kan man som kommunmedlem begära att länsrätten prövar om det är lagligt. Det kallas laglighetsprövning eller kommunalbesvär. Den som berörs av ett beslut och beslutet går emot honom eller henne, kan i vissa fall överklaga beslutet (förvaltningsbesvär).

Översiktsplan

I en aktuell översiktsplan står hur vi ska använda marken och vattnet i framtiden, för transporter, byggande med mera.