Skip to content
Sök

Kalix kommuns bildarkiv

Kalix hamn och färjeställe. Det är pingsthelg och godtemplarna IOGT har distriktsmöte i Kalix. Mycket folk kommer därför till Kalix med kustbåten Haparanda. Foto: Åke Öberg.
Kalix hamn och färjeställe. Det är pingsthelg och godtemplarna IOGT har distriktsmöte i Kalix. Mycket folk kommer därför till Kalix med kustbåten Haparanda. Foto: Åke Öberg.

Kommunens bildarkiv är en ovärderlig del av vårt kulturarv. Arkivet omfattar Anna Rutbergs, Edwin Ekbloms, och Börje Hällgrens donationer samt reprofotografier ur privata fotoalbum, skolfotografier med mer.

Miljöer, verksamheter och personer från 1860-talet och framåt är dokumenterade.
I Kalix Kommuns ägo finns över 22 000 registrerade bilder, alltifrån glasplåtar till vanliga negativ och pappersfotografier. Därutöver finns cirka 10 000 bilder som successivt registreras i databasen.

Vill du beställa från bildarkivet?

Kopior från bildsamlingen kan beställas på biblioteket eller via www.kalixbilder.se.
Av bland annat upphovsrättsliga skäl kommer inte hela bildarkivet att publiceras på internet.
Vi levererar bilderna i första hand som högupplösta kopior via e-post men bilder kan även erhållas på cd-skiva eller som papperskopior.

Några fotografer som är representerade i bildarkivet 

 Olga Hultin.Erik Hultin.

Olga Hultin (född 1863) och Erik Hultin (född 1868)

Porträttfotografier signerade Olga och Erik Hultin finns i många äldre Kalixhem. Erik Hultin och speciellt Olga Hultin dokumenterade flitigt människors liv i vardag och helg ute i samhället, i byarna och i skärgården.
De kom från Västmanland och Ångermanland och flyttade till Kalix där de blev de första, fast boende fotograferna. Deras verksamhet startade 1895 med ateljé i Kalix och en filial i Töre. Fram till 1910 var de ensamma fotografer i Kalix frånsett en kort period vid sekelskiftet då Borg Mesch öppnade en filial i Kalix.

Anna Rutberg.

Anna Rutberg (1869-1955)

Hon föddes i Kalix och började fotografera omkring 1890 och gick i lära hos Mia Green som var en god vän och verksam fotograf i Haparanda. 1910 öppnade hon Anna Rutberg egen fotoateljé och var verksam där i flera årtionden. Hon överlät ateljén till Ebba Enström 1940 men stannade kvar i företaget fram till sin död 1955. 

Ebba Enström.

 


Ebba Enström (1905-1976)

Hon var systerdotter till Anna Rutberg. Ebba Enström gick i lära i Stockholm hos Edvard Welinder, en av dåtidens främsta porträttfotografer. Efter sin utbildning blev hon delägare i Anna Rutbergs ateljé och tog över helt när Anna Rutberg efter en olycka 1940 förlorade synen på ena ögat.

 

 

Lorentz Wilhelm Drugge.

 

 

Lorentz Wilhelm Drugge (1863-1935) Han föddes i Pajala och kom som folkskollärare till Lappträsk by under tidigt 1900-tal. Han producerade ett stort antal bilder från området kring Lappträsk och i Tornedalen men också från järnvägsbygget mellan Morjärv och Haparanda.

 

 

 

Edwin Ekblom.

 

 

Edwin Ekblom (född 1910)

Han var utbildad skräddare. De flesta av hans bilder togs under hans ungdoms- och lärotid i Kalix i början av 1930-talet men han överlät mörkrumsarbetet till andra verksamma fotografer bland andra Anna Rutberg.

 

Börje Hällgren.

 

  

Börje Hällgren (1929-2006)

Amatörfotograf som var mycket foto- samt hembygdsintresserad. Han var även medlem i fotoklubben Spektra.

 

 


Ola Jönsson


Ola Jönsson
(1937-)

Amatörfotograf som under mer än fem decennier skildrat människorna och samhällsutvecklingen i Norrbotten. Framför allt i Kalix med omnejd har han gjort en ovärderlig kulturgärning och fyra av de 25-tal fotoböcker han gett ut skildrar Kalixbygden.