Skip to content
Sök

Livsmedelshygien

Livsmedelsverket uppskattar att cirka 500 000 personer i Sverige årligen insjuknar i sjukdomar som orsakas av dåliga livsmedel.

 Bakterier varken syns eller märks på något annat sätt, vilket kan göra det svårt att säkerställa att livsmedel som man serverar och äter är säkra. 

För att minska risken för matförgiftning och hålla nere mängden mat som du måste slänga så finns några enkla tips:

  • Håll händer och redskap rena
  • Laga aldrig mat till andra om du är sjuk
  • Håll isär olika livsmedel
  • Förvara livsmedlen i rätt temperatur

Rena händer och redskap
Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar hantera livsmedel och efter att du exempelvis varit på toaletten, hanterat sopor, städat eller hanterat olika varugrupper. 

Använda rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.

Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment - exempelvis efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet. Tänk på att en repig skärbräda är svår att få ren. 

Laga aldrig mat till andra om du är sjuk
En grundregel för att undvika att orsaka en matförgiftning är att aldrig laga mat till andra när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Även i små sår finns det ofta bakterier. 

Håll isär olika livsmedel
Korskontamination innebär att bakterier eller allergener överförs från en livsmedelsgrupp till en annan. Det kan till exempel vara bakterier från en rå kyckling som hamnar på ett salladsblad. När kycklingen tillagas dör de flesta bakterier. Men eftersom sallad normalt inte värms innan den konsumeras så är risken stor att den som äter salladen blir sjuk. För att undvika korskontaminering är det viktigt att separera råa livsmedel från rätter som är färdiga att äta.

Förvaring
Förvara rått kött, kyckling och skaldjur skiljt från övriga produkter i kylen. Var noga så att de inte kommer i kontakt med andra livsmedel och så att köttsaft och liknande inte droppar ner på annan mat.

Hantering
Använd olika skärbrädor för olika produktgrupper och rengör alltid verktyg, skärbrädor och arbetsbänkar efter att de kommit i kontakt med rått kött, kyckling eller skaldjur. L

Förvara livsmedlen i rätt temperatur
Bakteriernas tillväxt påverkas mycket av temperaturen i deras omgivning. En av de vanligaste orsaken till matförgiftning är därför att bakterier i maten vuxit till på grund av att den förvarats för varmt eller stått framme för länge. De flesta bakterier trivs bäst i cirka 40°C och i den temperaturen är därför tillväxten av bakterier allra högst. Maten ska antingen hållas kall eller varm.

Kyl- och frysförvaring
Ställ in ditt kylskåp på en temperatur som är anpassad till de livsmedel som du förvarar i kylskåpet. Tänk på att hållbarheten på produkterna är kopplade till förvaringstemperaturen. I en kall kyl blir hållbarheten längre. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18 °C. Glöm inte bort att kolla temperaturen i kyl och frys med jämna mellanrum.

Om du vill kyla ned och spara mat som du tillagat bör nedkylningen gå fort. Nedkylning till 8°C bör aldrig ta längre tid än fyra timmar. Ställ inte in varm mat direkt i kylskåpet eftersom de andra varorna runt omkring kan bli varma.

Mer information om hantering av livsmedel finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida

Om du misstänker att du blivit matförgiftad ser vi gärna att du anmäler detta via vår e-tjänst - https://kalix.enamnd.se/matforgiftning