Jan Strand och Ronja Andersson fick i somras sina arbetsuppgifter av Ponderosahandledaren Micke Gustavsson.
Jan Strand och Ronja Andersson fick i somras sina arbetsuppgifter av Ponderosahandledaren Micke Gustavsson.

I sommar har flera ungdomar genom kommunens ferieverksamhet praktiserat på 4H-gården Ponderosa, och handledare Micke Gustavsson är mycket nöjd med deras arbetsinsatser.

– Sommaren har varit ömsom vin ömsom vatten, mest vatten från himlen men vi fick till oss ett härligt gäng ungdomar som inte bangade för någonting.

Det var Micke Gustavssons första sommar som handledare på Ponderosa i Stråkanäs utanför Kalix, och han förklarar att ferieungdomarnas entusiasm och arbetsmoral överträffat alla förväntningar.
– De högg i oavsett arbetsuppgift, exempelvis då jag bad dem att rensa ett fähus som inte rensats på bra många år. Det snackades litegrann om andningsmasker, men innan jag fixat fram maskerna var huset redan rensat. Jag sa då ”let´s call it a day!”.

Roliga minnen

Under sommarens första ferieperiod jobbade fyra ungdomar på gården, och under den andra ferieperioden var det ensam en tjej. Ronja Andersson och John Strand har goda minnen från sina tre veckor på 4H-gården.
– Det jag minns mest var nog friluftsdagen då vi fick göra ett eget metspö och fara ut och fiska, säger Ronja Andersson.
John Strand förklarar att han var sjuk just den dagen, men att tiden på gården ändå var berikande.
– Jag tyckte att varje dag var kul på Ponderosa. Det var ju arbete, men det var ett roligt arbete.

”Jag gillar djur”

När det i våras var dags att söka feriepraktik via Kalix kommun, valde Ronja 4H-gården i första hand.
– Jag valde Ponderosa för att jag gillar djur, och jag tyckte att det lät roligt.
John å sin sida lät sig influerades av kompisarnas val.
– Jag blev tilldelad ett annat jobb först, men sedan hörde jag att Ronja och en annan kompis skulle vara på Ponderosa så då frågade jag om jag kunde byta.

Under återuppbyggnad

Micke Gustavsson berättar att verksamheten på 4H-gården legat i träda under några år, och nu är under återuppbyggnad.
– Det är väldigt kul att ferieungdomarna engagerade sig så mycket i sommar, och vi som är stationerade på Ponderosa försökte att göra deras arbeten så meningsfulla vi kunde. Förhoppningsvis kan vi nästa år ta hand om lite fler ungdomar, och kanske finns det lite fler arbetsuppgifter också.

Vill handleda fler ungdomar

Feriepraktik ger unga människor viktiga erfarenheter av arbetslivet, samtidigt klargör Micke Gustavsson att möjligheten att få ferieungdomar till gården är guld värd.
– All handräckningskraft – speciellt framöver då vi får lite fler djur – kommer behövas. En förening har ju liten kassa så vi tar tacksamt emot de ferieungdomar vi kan få, och hoppas att många ungdomar väljer Pondersosa som sitt förstaval. Vi kommer att ta god hand om er!


Om 4H-gårdar

Sveriges 4H har sedan början av 1970-talet haft 4H-gården som en unik verksamhetsform. 4H-gården ska efterlikna en svensk bondgård med självhushåll. De djur som hålls bör vara av svenska lantraser och de växter som odlas ska vara de arter som finns på svenska gårdar.

4H-gården ska erbjuda aktiv verksamhet och får enligt 4H:s riktlinjer inte likna en djurpark. Ett av 4H-gårdens viktigaste mål är att alla på gården ska ta aktiv del i alla de sysslor som förekommer. Barn och ungdomar får på så sätt tidigt lära sig att ta ansvar och den enskildes personlighetsutveckling främjas i enlighet med vårt motto; ”att lära genom att göra”.
Källa: www.4h.se