Yasmine Sandberg och Kaj Henriksson från Vånaborg Folketshusförening tog emot diplomet Årets Bygd 2015 som tilldelades Karlsborgsverken.
Yasmine Sandberg och Kaj Henriksson från Vånaborg Folketshusförening tog emot diplomet Årets Bygd 2015 som tilldelades Karlsborgsverken.

Innan måndagens möte med kommunfullmäktige delades priset Årets Bygd 2015 ut till Karlsborgsverken. Priset mottogs av Yasmine Sandberg och Kaj Henriksson från Vånaborgs Folketshusförening.

Kommunstyrelsens motivering lyder kort och gott: "Karlsborgsverken har gett Kalix ett nytt attraktivt besöksmål med Eriköstugan, där älven möter havet."

Anrik stuga

Stugan - med anor från tidigt 1900-tal - fungerade från början som bastu och tvättstuga vid pappersbruket, senare kom den att stå som föreningsstuga på idrottsplatsen i Karlsborg innan den slutligen flyttades till Erikören av Vånaborg Folketshusförening.
– Den har stått där i linda ett bra tag på grund av resursbrist och ork och allt vad det nu kan vara för brister. Vi tog tag i det i grevens tid och började renovera upp och restaurera den, förklarar Kaj Henriksson.

Populärt besöksmål

Stugan är sedan upprustningen 2014 café, festlokal och ett populärt besöksmål i kommunen. Kaj Henriksson är väldigt stolt och glad över utnämningen Årets Bygd 2015, som förutom äran inkluderar ett stimulanspaket på 10 000 kronor.
– Det känns omvälvande, fast å andra sidan är jag inte speciellt överraskad. För det här är en fantastisk grej vi har gjort. Vi har fått en bekräftelse på att vi har jobbat rätt!
Stugan öppnar för säsongen i april-maj, och föreningens ordförande Yasmine Sanberg avslöjar att det är mer på gång ute vid Erikören.
– De medlen vi får nu kommer att gå dit ut till en väldigt bra grej som gör att vi kan ha öppet längre tid, säger hon hemlighetsfullt.