När det finns misstanke om att dricksvattnet innehåller mikroorganismer, som kan göra dig sjuk, rekommenderar kommunen att du kokar dricksvattnet innan det används. Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt!

Det räcker att koka upp dricksvattnet - det behöver alltså inte koka en viss tid.

Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.

Koka allt dricksvatten som ska användas till dryck!

Kokt dricksvatten ska dessutom användas till att

  • laga mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100°C
  • blanda med saft eller andra drycker
  • brygga kaffe, eftersom kaffebryggare inte värmer dricksvattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer
  • göra is
  • skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
  • borsta tänderna

Okokt dricksvatten kan användas till att

  • koka mat
  • tvätta händer och ansikte
  • duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada.
  • spola toaletten
  • diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används)
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor
  • Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.

Att hämta annat drickvatten vid anvisade tappställen är ett alternativ/komplement till att själv koka det. Ta reda på om kommunen har tappställen eller har ställt ut tankar med dricksvatten. Ett alternativ kan vara att köpa dricksvatten på flaska.
Information finns oftast på kommunens webbplats.