Under sommarfestens fredag - 21 juli - kommer Kalixbördiga trion Baskery att stå på scen, och Kalix kommuns informationsansvarige Reine Sundqvist berättar att gruppen också tillhör dem som efterfrågats mest. – Det känns fantastiskt att vi lyckats boka bandet. Vi är stolta att vi har så duktiga artister som representerar Kalix i världen.

För en Kalixbo är det uppenbart att Los Angeles-baserade trion Baskery tagit sitt namn från hembyn Båtskärsnäs, i folkmun kallad Baskeri. Systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson är enormt musikaliska, och spelade under många år rockabilly med sin pappa Janåke i Slaptones. Sedan 2007 är det dock Baskery som gäller för hela slanten, och de unga kvinnorna gör succé. De har också hunnit dela scen med flera stora musiker, däribland världsartisten Robbie Williams.

Baskery kommer att bjuda Kalixborna på en högoktanig mix av country, punk, rockabilly och blues. En energisk konsertupplevelse utöver det vanliga är att vänta. Gruppens musik har jämförts med alla från Fleetwood Mac och First Aid Kit till Black Keys och Led Zeppelin. Själva beskriver systrarna sin musik med uttryck som "killbilly", "banjopunk" och "mud-country".

Baskery är en av ett dussintal akter som uppträder under fredagskvällen - en kväll för Kalix.

Bandmedlemmar

Greta Bondesson - Sex-strängad banjo, bastrumma, tamburin och sång
Stella Bondesson - Kontrabas och sång
Sunniva Bondesson - Akustisk gitarr och sång